Arie Wolsheimer, na zestig jaar nog steeds actief voor wandelsportvereniging DOS Barchem. Foto: PR
Arie Wolsheimer, na zestig jaar nog steeds actief voor wandelsportvereniging DOS Barchem. Foto: PR

DOS Barchem zet twee medeoprichters in het zonnetje

Algemeen

Arie Wolsheimer en Jan Rekers 60 jaar lid van wandelsportvereniging

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - Ze zijn vanaf de oprichting lid van wandelsportvereniging DOS Barchem: Arie Wolsheimer (74) uit Lochem en Jan Rekers (89) uit Laren. Het tweetal behoorde met de inmiddels overleden Dick Janszen, Ab Beltman en Gerrit Jan Hiddink in 1961 zelfs tot de oprichters van de wandelsportvereniging. Afgelopen zaterdag werd het tweetal door DOS-voorzitter Ab Hamer thuis gehuldigd voor hun zestigjarig lidmaatschap. De jubilarissen ontvingen een lekkere chocoladetaart in de letters DOS en voor de partners was er een prachtige bos bloemen.

Arie en Jan waren begin jaren zestig van de vorige eeuw lid van de Barchemse gymnastiekvereniging Door Oefening Sterk en trainden toen hard om met een goed resultaat deel te nemen aan de wandeltochten die destijds door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) werden georganiseerd. Arie Wolsheimer: “In de jaren vijftig en zestig werd onder leiding van een marsleider in groepsverband én in groepstenue deelgenomen aan tijdens speciaal georganiseerde wandeltochten. Juryleden beoordeelden dan de discipline en of iedereen wel in de pas en in het gelid liep en gaven daar punten voor. We namen in die periode deel aan tal van dergelijke wandeltochten zoals de Kleurenmars in Enschede en de Airborne-wandelingen in Oosterbeek. Maar ook bijvoorbeeld dichter bij huis zoals in Neede. We hebben ons daarom in 1961 ‘losgeweekt’ van de gymnastiekvereniging en zijn onder dezelfde naam verder gegaan als wandelsportvereniging.”

Wit
Wit was het clubtenue tijdens deze wandelingen. “Witte broek, witte trui, dat zijn de Barchem lui, zongen we steevast”, zo herinnert Jan Rekers, erelid van DOS zich nog als de dag van gisteren. In die zestig jaar is veel veranderd binnen de wandelsport. Arie Wolsheimer: “Tegenwoordig wandelt iedereen alleen, met familie of met vrienden. Niet meer voor de punten maar gewoon voor het plezier of voor de gezondheid. En vroeger ging de penningmeester zelf elke maand langs de leden om het lidmaatschapsgeld op te halen; tegenwoordig wordt de contributie jaarlijks via automatische incasso betaald.”
Arie Wolsheimer is in tegenstelling tot Jan Rekers nog steeds actief voor DOS. Zette de Lochemer in het verleden bij vele wandelingen de routebordjes uit, nu fungeert hij tijdens de wandeltochten als verkeersregelaar. En ook tijdens de ‘grote’ Barchemse wandelvierdaagse verricht hij allerlei hand- en spandiensten. “Ik hoop nog vele jaren actief te blijven”, aldus de jubilaris.

Jan Rekers stond aan de wieg van de Barchemse wandelsportvereniging Door Oefening Sterk. Foto PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo