De jonge boompjes krijgen na het planten extra bescherming in de vorm van een koker zodat ze niet meteen worden opgegeten door reeën.  Foto: Staatsbosbeheer
De jonge boompjes krijgen na het planten extra bescherming in de vorm van een koker zodat ze niet meteen worden opgegeten door reeën. Foto: Staatsbosbeheer Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer plant in Ruurlo duizenden bomen

Algemeen

RUURLO - Dit najaar plant Staatsbosbeheer in Boswachterij Ruurlo een groot aantal jonge bomen, in totaal zo’n tienduizend. De bomen worden aangeplant op de open plekken in het bos. Door verschillende soorten te planten ontstaat er een bos met diversiteit. De jonge bomen worden voorzien van een koker om ze de eerste jaren extra te beschermen.

Open plekken in de bossen zorgen ervoor dat naast oude bomen ook jonge bomen de ruimte krijgen. Zaden kunnen op een open plek ontkiemen. Soms worden door Staatsbosbeheer bewust open plekken gezaagd, soms is het noodgedwongen door het ruimen van zieke bomen. In Ruurlo zijn bijvoorbeeld veel fijnsparren dood gegaan door de letterzetter, een kevertje dat gangen knaagt onder de schors.
Op veel plekken groeien die open plekken vanzelf weer dicht tot bos maar soms kan de natuur wel een beetje hulp gebruiken. Dan worden er bomen aangeplant door Staatsbosbeheer, bijvoorbeeld op plekken waar jonge bomen worden overgroeid door bramen of op plekken waar maar weinig variatie aan soorten opkomt. Staatsbosbeheer plant dan bewust verschillende soorten aan zodat het bos zich ontwikkelt tot een gevarieerd gebied. Een gemengd bos is minder kwetsbaar voor ziekten en plagen, aantrekkelijk voor (bos)dieren, mooi om te zien. In de toekomst kan het ook een bijdrage leveren aan duurzaam hout.
Een deel van de jonge bomen wordt nu al geplant. Later in de winter volgen er nog meer. Staatsbosbeheer heeft hierbij goede hulp van de vrijwilligers van Stichting Vrijwilligers Natuuronderhoud Ruurlo die de handen uit de mouwen steken en meehelpen met het werk.

Lekkernij
De jonge boompjes krijgen na het planten extra bescherming. Er komt een koker omheen zodat ze niet meteen worden opgegeten. De jonge boompjes en twijgjes zijn namelijk een lekkernij voor de reeën. Als de bomen groot genoeg zijn gaan de kokers er weer af. Dan is het ook geen probleem meer als een ree snoept van de bladeren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo