Het molenplateau ligt na de opknapbeurt prachtig bij. Binnenkort mag het publiek er weer op. Foto: PR
Het molenplateau ligt na de opknapbeurt prachtig bij. Binnenkort mag het publiek er weer op. Foto: PR

Molenplateau Boswachterij Ruurlo krijgt ‘grote beurt

Algemeen

RUURLO - Het is nog niet opengesteld, maar het is al wel goed te zien. Het molenplateau midden in boswachterij Ruurlo van Staatsbosbeheer heeft een grote opknapbeurt gekregen. Als de grond tot rust is gekomen mag het publiek er weer op.

Het molenplateau is een verhoging in het landschap waar tot 1830 een molen heeft gestaan. De molen is er niet meer, maar het plateau nog wel. Het is een geliefd uitkijkpunt over naastgelegen heideterrein. Een stukje zichtbare cultuurhistorie dat een beetje extra aandacht verdient. In de opknapbeurt zijn de uitgesleten paden aangevuld. Verder zijn er nieuwe hekken, twee trappen en een picknicktafel geplaatst voor de recreant. Met deze nieuwe voorzieningen kent men het plateau bijna niet meer terug.
De molen die er tot 1830 stond werd gebruikt om graan te malen. Het gebied was toen veel opener, waardoor de molen wind kon vangen. Men kon kilometers ver kijken, naar omliggende heidevelden en boerderijen. Als men nu op het molenplateau staat, ziet men de naastgelegen heide en de daaromheen liggende bossen. Alleen het plateau verraadt nog dat hier ooit een molen heeft gestaan.

Cultuurhistorie
Staatsbosbeheer wilde graag dat dit stukje cultuurhistorie in het landschap zichtbaar blijft. Maar het molenplateau was toe aan een grote opknapbeurt. Door bezoekers was het veel belopen en er waren paden uitgesleten. De uitgesleten delen zijn opgevuld met grond en er zijn twee trappen gerealiseerd die erosie in de toekomst moeten voorkomen. Daarmee is het molenplateau ook beter toegankelijk. Aan de nieuwe picknicktafel kan weer genoten worden van de mooie omgeving. De bomen die op het plateau groeien zijn ook goed bekeken. Een aantal zwakke exemplaren is weggezaagd om de gezondere bomen de ruimte te geven. Van twee reeds dode bomen zijn de stammen blijven staan. Daar zitten al spechtengaten in.  

Opengesteld
De komende periode is het molenplateau nog niet helemaal opengesteld voor het publiek. Bovenop staan kan nog niet, erlangs wandelen wel. Een van de wandelroutes is er zelfs naar vernoemd. Loop de wandelroute Molenplateau Boswachterij Ruurlo van 2,5 kilometer of de Lievestrowandeling van vijf kilometer. De wandelroutes en meer informatie staan op onderstaande website.


www.staatsbosbeheer.nl/

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo