Ambassadeur Jaime Lebbink (links) en initiatiefnemer Jaap de Boer. Foto:  Rob Weeber
Ambassadeur Jaime Lebbink (links) en initiatiefnemer Jaap de Boer. Foto: Rob Weeber

Nieuwe ambassadeur voor Stichting Helemaal Groen

Algemeen

BORCULO - Het gaat goed met de (landelijke) Stichting Helemaal Groen. Het initiatief uit 2019 van Jaap de Boer uit Geesteren zet vrijwilligers aan tot buitenbeleving in combinatie met het oprapen van zwerfvuil. Samenwerking door individuele inzet met direct zicht op het eigen en collectief resultaat via de app vormen volgens De Boer de ‘beloning’ voor de zwerfvuilrapers. Maar de hoeveelheid opgehaald zwerfafval per gemeente verschilt nogal. Daarom is het belangrijk dat er steeds meer ambassadeurs komen die (het doel van) de stichting op een positieve manier uitdragen.

Door Rob Weeber

Borculoër en postbode Jaime Lebbink zag de oproep van De Boer voor pr-activiteiten op de nieuwe gemeentelijke website ‘Berkelland doet!’, de plek voor vrijwilligersacties en burenhulp in de gemeente en aarzelde niet. “Ik ben dagelijks als postbode onderweg en ben als fotograaf ook bezig met pr-activiteiten binnen de gemeente. Tijdens mijn dagelijkse ronde raap ik al zwerfafval. Het initiatief van Jaap de Boer vind ik geweldig en ik wil daar graag meer medewerking aan verlenen.’

‘De individuele
koploper voor
geheel
Nederland
komt uit
Neede en legde
al 2847 km af’

Wie zich aanmeldt in de app ‘Helemaal Groen’, kan, naast zijn individuele prestaties, precies zien hoeveel kilometer er jaarlijks wordt afgelegd, uitgesplitst per gemeente. Het is logisch dat de oorspronggemeente nog steeds voorop ligt, maar de afstand met de rest van Nederland en zelfs de Achterhoek verbaast ook De Boer een beetje. “Toen we in 2019 al twee keer de omvang van de aarde hadden gelopen, zo’n 78.000 km, was de verwachting dat we in 2021 over de 100.000 km heen zouden gaan. Dat aantal echter verdubbelt dit jaar, we bereiken de 200.000 km. Berkelland is daarin de absolute koploper met zo’n één procent inwonersaandeel, 420 rapers. Die hebben gezamenlijk al 22.000 kilometer afgelegd. De individuele koploper voor geheel Nederland komt uit Neede. Hij legde al 2847 km af.”

Na Berkelland staat de gemeente Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland op de tweede plaats met totaal 9300 km. Hoewel ook dit een schril contrast met Berkelland is, vindt het De Boer het vooral jammer dat de omliggende Achterhoekse gemeenten ver achterblijven bij Berkelland. “Voor zwerfvuilrapen is het belangrijk dat een gemeente haar inwoners faciliteert. Hij of zij moet makkelijk een grijper kunnen krijgen en zijn afval kunnen lozen. Dat is in Berkelland perfect geregeld. De omliggende gemeenten echter zijn aangesloten bij Diftar, het systeem waarbij je betaalt per ingeleverde hoeveelheid afval. Dat zou de betreffende gemeente ervan kunnen weerhouden om het rapen te stimuleren. Als je kijkt naar de cijfers tot en met november van dit jaar, dan lijkt er een verband te zijn. Oost-Gelre bijvoorbeeld heeft slechts 63 rapers met 214 km in de benen, Winterswijk 54 rapers en 415 km en Bronckhorst 63 rapers met totaal 241 km.” In de hele Achterhoek zijn 33.000 kilometer afgelegd. Doetinchem en Zutphen springen er volgens De Boer gunstig uit.

Stropdas
In al die tijd dat De Boer op pad is, is hij van alles tegengekomen, van tv tot mondkapje. “Het enige wat ik nog nooit heb gezien, is een stropdas. Het is echt niet zo dat iedereen alles bewust dumpt, soms verlies je iets per ongeluk. Werkhandschoenen bijvoorbeeld vind je altijd per twee. Waarschijnlijk worden die uitgetrokken en even op het dak van de auto gelegd, waarna ze vergeten worden bij het wegrijden. Wat we wel zien is dat het per juli van dit jaar ingevoerde statiegeld op plastic flesjes effect heeft. Deze worden veel minder aangetroffen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo