Crescendo Barchem die zes jaar geleden een nieuwe muzikale koers insloeg telt momenteel negentien actieve muzikanten. Foto Mark Koeleman.
Crescendo Barchem die zes jaar geleden een nieuwe muzikale koers insloeg telt momenteel negentien actieve muzikanten. Foto Mark Koeleman.

‘We gaan voor een nieuwe datum onder het motto ‘#100jaar#nevergiveup’

Algemeen

BARCHEM – Een week voor de finish werden de muzikanten van Crescendo Barchem ingehaald door Covid-19. Tot hun grote teleurstelling moesten de muzikanten besluiten dat het niet haalbaar en verantwoord is om het jubileumoptreden in het kader van het honderdjarig bestaan van Crescendo op zaterdagavond 20 november in dorpshuis ‘t Onderschoer door te laten gaan. 

Door Jan Hendriksen

“Ruim een jaar aan voorbereiding voor ons honderdjarig jubileum lijkt ineens weg. We waren goed bezig, muzikaal waren we er met zijn allen helemaal klaar voor, we hadden mooie repetities, het draaiboek was gereed en alle voorbereidingen waren getroffen. We geven echter niet op en gáán voor een nieuwe datum met finish onder het motto ‘#100jaar#nevergiveup’”, zegt bestuurslid Ageeth Klein Geltink namens Crescendo. Op voorhand had het bestuur van Crescendo Barchem, voordat de verscherpte coronamaatregelen vrijdagavond 12 november werden afgekondigd, al besloten om het jubileumoptreden in de vorm van een livestream vanuit dorpshuis ‘t Onderschoer via haar website uit te zenden. Daarbij zouden alleen enkele betrokkenen en partners van jubilarissen bij aanwezig zijn. “We hebben helaas moeten besluiten dat ook het livestream optreden met enkele tientallen gastmuzikanten uit Barchem en de regio niet doorgaat in verband met de nieuw aangescherpte coronamaatregelen. Wij gaan zaterdag wel de jubilarissen huldigen in een kleine setting en hopen over een paar maanden toch nog een uitgesteld jubileumfeest te mogen vieren. Per slot van rekening zijn we tot 20 november 2022 honderd jaar”, zo verklaart Ageeth Klein Geltink met enig cynisme.

Koers
Crescendo Barchem, dat zes jaar geleden een nieuwe muzikale koers insloeg, telt momenteel negentien actieve muzikanten. Modernisering, muzikale vernieuwing, afstand nemen van vaste gebruiken, stoppen met ‘hokjes denken’, minder verplichtingen, was een aantal aspecten dat een nieuwe structuur aan de vereniging gaf. “De jaren daarvoor worstelde de Barchemse muziekvereniging namelijk met een achteruit hollend ledenaantal. De vereniging telde nog een kleine dertig leden, verdeeld over maar liefst drie disciplines: het fanfarekorps, de slagwerkgroep en het jeugdorkest. Afzonderlijk hadden ze geen bestaansrecht meer. Het voortbestaan van Crescendo werd daardoor ernstig bedreigd.

Nestor
“En die verandering en vernieuwing heeft goed uitgepakt”, zo vindt de nestor van de muzikantengroep, de 83-jarige Ap Warnshuis die zeventig (!) jaar lid is van Crescendo. “De teloorgang destijds deed mij als oud-voorzitter en bestuurslid (32 jaar) best veel pijn. De modernisering en vernieuwing was voor mij ook persoonlijk best wel een grote omschakeling. Maar ik heb absoluut geen spijt dat ik die nieuwe weg ben ingeslagen ondanks dat ik verreweg de oudste muzikant binnen de groep ben en er enkele vaste waarden en tradities verloren gingen. Ik mag als voorbeeld als enige ‘zittend’ musiceren tijdens de optredens. De anderen staan allemaal.”
Warnshuis kan zich ook wel vinden in het repertoire dat het vernieuwde en gemoderniseerde Crescendo onder leiding van muzikaal leider Martin Hiddink uit Ruurlo speelt en dat uit grotendeels populaire muziek bestaat. “Het instrumentarium bestaat niet alleen meer uit de traditionele (koper) blaasinstrumenten en drums, maar ook andere instrumenten zoals klarinet, dwarsfluit, piano, gitaar en keyboard. En daarmee bereiken we een grotere groep muzikanten en enthousiasmeren we ook jonge muzikanten en het publiek.” In al die zeventig jaar speelt de geboren en getogen Barchemer bugel. En dat niet alleen bij Crescendo. Ook speelt Warnshuis zijn partijen nog steeds actief mee bij het Seniorenorkest Achterhoek. En in het verleden speelde ‘Appie’ jarenlang bugel bij De Bargkapel die haar thuisbasis ook in Barchem heeft.

Jammer
Naast Warnshuis zullen zaterdag ook Joop Jansen (84), die ook zeventig jaar lid is en André Warnshuis (50), die veertig jaar lid is, worden gehuldigd. Jansen mag dan sinds het vernieuwde Crescendo dan niet meer actief zijn. De Barchemer speelde jarenlang bas binnen het voormalige fanfarekorps. André Warnshuis speelde evenals zijn vader jarenlang bugel maar sinds 2016 trompet in de nieuwe opzet. Tijdens het jubileumoptreden zouden ook nog drie andere leden van de familie Warnshuis als gastmuzikanten medewerking verlenen. Want naast ‘opa’ Ap en zijn beide zonen André en Herbert zouden ook twee kleinkinderen van Ap, Marit (mello) en Marloes (bugel) hun medewerking verlenen. Maar jammer genoeg vindt dat zaterdagavond allemaal geen doorgang. Hopelijk wel binnen niet al te lange tijd. Want zoals reeds vermeld: Crescendo gaat voor een nieuwe datum voor het jubileumoptreden onder het motto ‘#100jaar#nevergiveup’.

De jubilarissen van Crescendo Barchem (vlnr) Ap Warnshuis, André Warnshuis en Joop Jansen. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo