Pianiste Lauma Skride en violiste Lisa Jacobs. Foto: PR
Pianiste Lauma Skride en violiste Lisa Jacobs. Foto: PR

De romantiek van het duo viool en piano

Algemeen

De romantiek van het duo viool en piano

Toppers Lisa Jacobs en Lauma Skride naar Ruurlo

RUURLO – KunstKring Ruurlo brengt op zondagmiddag 28 november twee internationaal geroemde musiciennes naar het Kulturhus: landgenote, de violiste Lisa Jacobs en de pianiste Lauma Skride, telg uit een bekende Letse muzikantenfamilie. Het concert begint om 15.00 uur. 

Er bestaat veel prachtig repertoire voor viool en piano, dat gelukkig ook veel wordt gespeeld. Op 28 november zijn twee topstukken uit het repertoire te beluisteren: Franz Schuberts ‘Grand Duo’ en de beroemde sonate opus 108 van Johannes Brahms. Ze worden omlijst door twee sets miniaturen: van een van de weinige bekende vrouwelijke componisten uit de Romantiek, Clara Schumann en van een componist van onze tijd die de romantiek van de nacht met nieuwe klanken fascinerend heeft getoonzet, George Crumb.

Twee van de stukken zijn geschreven door componisten die zelf ook erg goede pianisten waren, onder wie Clara Schumann, echtgenote van componist Robert Schumann. Zij maakte als virtuoze pianiste in de 19de eeuw furore door heel Europa. De pianopartijen van vriend en bewonderaar Johannes Brahms zijn berucht: bij veel van zijn stukken speelde Clara door zijn hoofd. De viool en piano zijn tijdens dit recital volkomen aan elkaar gewaagd, temeer daar ook Schubert een gelijkwaardige rol voor deze instrumenten in gedachten had bij het componeren van zijn ‘Grand Duo’ – de naam zegt het al. En George Crumb, van wie je iets gaat horen aan het einde van het concert? De Amerikaanse componist van avant-garde en moderne muziek bedacht zowel voor de viool als de piano nieuwe klanken en speeltechnieken, waarmee een speciale nachtelijke sfeer opgeroepen wordt.

Dit uitdagende programma is samengesteld door twee internationaal geroemde musiciennes, Lisa Jacobs en Lauma Skride.
“Beeldschoon, gracieus en spatzuiver”, schreef de Volkskrant over onze landgenote Lisa Jacobs. Zij maakte al op haar zeventiende haar debuut met het Koninklijk Concertgebouworkest onder Riccardo Chailly en trad inmiddels op met orkesten als Amsterdam Sinfonietta, Brussels Philharmonic en de Bremer Philharmoniker onder dirigenten als Neeme Järvi, Dirk Brossé en Jurjen Hempel. Opnames van haar hand zijn uitgebracht door de labels Challenge Records en Cobra Records met werk van Locatelli, Haydn, Paganini en Nielsen en ze is als professor verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Gent. Daarnaast leidt de violiste het door haar opgerichte ensemble The String Soloïsts en is ze artistiek leider van het Internationaal Muziekfestival Zeeland in Middelburg.

De Letse pianiste Lauma Skride mocht in 2008 de Beethoven-Ring van het Beethoven-Fest in Bonn in ontvangst nemen. Daarna nam haar carrière een vlucht met optredens bij orkesten als het Gewandhaus Orchester, het Stockholm Koninklijk Philharmonisch Orkest, BBC Wales en het Deens Nationaal Orkest onder de baton van bijvoorbeeld Kristjan Järvi, Cornelius Meister, Andris Nelsons en Yan Pascal Tortelier.

Entreekaarten kosten 21,50 euro en zijn verkrijgbaar via de website van de KunstKring Ruurlo.

www.Kunstkringruurlo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo