De bloemenrijkdom in de ingezaaide berm aan de Enkeerdlaan. Foto: PR
De bloemenrijkdom in de ingezaaide berm aan de Enkeerdlaan. Foto: PR

‘Groene Verbinding’ brengt mens en natuur samen

Algemeen

Er komt een boom bij aan de bloemrijke Enkeerdlaan

RUURLO - In 2020 ging een klein groepje enthousiastelingen uit Ruurlo en omgeving aan de slag met het idee hun woonomgeving te vergroenen. Onder de naam ‘De Groene Verbinding’ organiseren zij activiteiten die mens en natuur en mensen onderling met elkaar verbinden. Op zaterdag 20 november wordt de volgende stap gezet: het planten van een tweede boom aan de Enkeerdlaan.

De club, die inmiddels een bestuur van zeven leden heeft en veertien donateurs telt, plantte in het najaar van 2020 onder leiding van Herman Florijn - de plaatselijke boomkweker - de eerste boom aan de Enkeerdlaan. Dit leidde ertoe, dat twee Ruurloërs zich spontaan meldden om deze boom - indien nodig- water te geven.
Ook werd er contact gelegd met de plaatselijke bijenvereniging Steunt Elkander en de vereniging Groei en Bloei. Met andere woorden: het idee dat er meer mensen met elkaar gaan samenwerken kreeg gestalte. En dit jaar werd in het voorjaar met medewerking van de gemeente Berkelland een strook van vierhonderd vierkante meter aan de Enkeerdlaan ingezaaid met inheemse bloemensoorten. De foto’s laten duidelijk het verschil zien tussen ingezaaid en niet ingezaaid. De ingezaaide strook heeft een grote diversiteit en een grotere waarde voor de natuur.

Boom planten
Op zaterdag 20 november had De Groene Verbinding een manifestatie gepland in de Dorpskerk. Er waren onder meer meerdere sprekers uitgenodigd die hun visie op ‘vergroenen’ uit de doeken zouden doen. Helaas heeft de organisatie vanwege alle coronamaatregelen besloten deze bijeenkomst af te gelasten. Maar het jaarlijkse boomplanten vindt wel plaats. De boom gaat zaterdag om 16.00 uur de grond in, onder toeziend oog van burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland. Uiteraard zou het mooi zijn als er meerdere mensen uit Ruurlo en omgeving blijk geven van het feit, dat ze vergroenen belangrijk vinden en daarom deze plantactie komen bekijken. Het betreft een buitenactiviteit, dus aan ruimte is geen gebrek. De afstand van 1,5 meter is gemakkelijk te handhaven.
Ideeën over vergroening van tuin, balkon of anderszins kan men - liefst voorzien van foto’s - mailen naar info@degroeneverbindingachterhoek.nl. De Groene Verbinding plaatst de bijdragen op de website onder het kopje ‘Vrienden van de Groene Verbinding’. Wie donateur wil worden kan een bijdrage storten op rekening NL32INGB0002162447 t.n.v. H.C.A. van Vleuten o.v.v. bomengroep. Belangstellenden om de groep te versterken kunnen zich via e-mail aanmelden: info@degroeneverbindingachterhoek.nl.

De niet ingezaaide berm. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo