De cantorij wil zich voor de uitvoering van het Paasoratorium ook ditmaal weer versterken met gastzangers. Foto: PR
De cantorij wil zich voor de uitvoering van het Paasoratorium ook ditmaal weer versterken met gastzangers. Foto: PR

Projectkoor zoekt extra zangers voor Paasoratorium

Algemeen

RUURLO - Het is nog niet eens kerst en nu al kijkt de cantorij van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem muzikaal vooruit naar Pasen. Zangers, liefst met enige koorervaring, worden uitgenodigd om mee te zingen in het projectkoor dat het paasoratorium ‘Het Lam dat ons doet leven’ gaat uitvoeren in een ongetwijfeld ook deze keer weer volle Dorpskerk in Ruurlo.

Een oproep voor een optreden met Pasen. Is dat niet een beetje vroeg? Rijk Spronk is daarover heel duidelijk: “Een goede uitvoering vraagt om een goede voorbereiding. Daar is tijd voor nodig. Daarom beginnen we al in februari met de repetities. De cantorij vormt de basis voor het koor. Maar we willen voor deze uitvoering graag versterking. Vandaar deze oproep nu al.”
De opvoering van het paasoratorium ‘Het Lam dat ons doet leven’ in de Dorpskerk lijkt een traditie te gaan worden. Het werd eerder uitgevoerd in 2011, 2014 en 2017. Bij al deze uitvoeringen was de Dorpskerk tot bijna de laatste plaats bezet. In 2020 moesten de repetities halverwege worden gestaakt door het coronavirus. Jannie Spronk: “In 2022 bestaat de cantorij veertig jaar. Je begrijpt dat we er nu extra op zijn gebrand om de uitvoering tot een succes te maken. Maar nogmaals: daar zijn meer zangers voor nodig.”

Emoties
Voor dit paasoratorium heeft componist Dirk Zwart, tevens dirigent van de cantorij, teksten van dichteres Ria Borkent op muziek gezet. Muziek en taal zijn van deze tijd. De tekst is, in tegenstelling tot Bachs Passionen, in het Nederlands. Het oratorium bezingt het passieverhaal van de intocht in Jeruzalem tot aan de opstanding. De emoties, verweven in dit verhaal, zijn niet alleen te lezen in de tekst maar ook te horen in de muziek. Soms is de muziek teder, soms is er veel drama en agressie. De begeleidingen sluiten hier naadloos bij aan, waardoor het geheel een indringend en expressief karakter krijgt.

Aanmelden
Jannie Spronk: “We verheugen ons op de repetitieavonden. Het is geweldig om samen een mooi en zo bijzonder verhaal muzikaal te beleven. We doen vooral een beroep op al die mensen die al eens eerder het paasoratorium ‘Het Lam dat ons doet leven’ gezongen hebben. De ervaring met de muziek geeft extra steun in het projectkoor.”
De oefenavonden zijn vanaf begin februari op vrijdagavond van 20.15 tot 21.15 uur in gemeentecentrum De Sprankel in Ruurlo. Wie mee wil zingen in dit projectkoor wordt gevraagd zich zo spoedig mogelijk aan te melden bij Jannie en Rijk Spronk, tel. 06-51555467 of per e-mail: rijkspronk@planet.nl.

 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo