Wethouder Maikel van der Neut reikt een bloemetje uit aan Eline Volker (l), Anja Hulshof en Ina Timmerije (r). Foto: Chiel Karssenberg
Wethouder Maikel van der Neut reikt een bloemetje uit aan Eline Volker (l), Anja Hulshof en Ina Timmerije (r). Foto: Chiel Karssenberg

Snelle reanimatie redde leven in Noordijk

Algemeen

NEEDE - Zeker in kleine kernen als Noordijk met een groot buitengebied is het belangrijk dat er een dekkend netwerk van (AED-) hulpverleners is in geval van een noodsituatie. Eind september kreeg een man op bezoek bij zijn zoon een hartstilstand. Schoondochter Eline Volker, op dat moment als enige in huis, aarzelde geen moment. Zij belde 112, riep de hulp van de buurvrouw in en begon met handmatige reanimatie. Daarmee redde ze het leven van haar schoonvader.

Na een telefoontje aan 112 wordt een vaste procedure gestart. Via Hartslag.nu, het alarmsysteem voor burgerhulpverlening, worden eerst vijf mensen gewaarschuwd die binnen een straal van 5 kilometer rondom het slachtoffer wonen. Mocht niemand reageren, dan wordt weer met vijf mensen contact gezocht, et cetera. Dit zijn allemaal inwoners die zich aangesloten hebben bij Hartslag.nu en hulpverleningscursussen hebben gevolgd. In het geval in Noordijk werden er 37 mensen opgeroepen, maar waren de dames Ina Timmerije en Anjo Hulshof als eerste ter plaatse. Zij namen de reanimatie van de man over, totdat de ambulance verscheen. Door de snelle aanrijtijd was er geen inzet van een AED nodig.

Bereikbaarheid
Donderdagavond kregen de betrokkenen een bloemetje uitgereikt uit handen van wethouder Maikel van der Neut. Hij prees in zijn korte toespraak niet alleen het kordate optreden van de dames, maar wees vooral ook op het belang van een goede bereikbaarheid. “Gelukkig hebben we met Noordijks Belang een zendmast kunnen realiseren op de Needse Berg. Daarmee is weer een witte vlek weggewerkt. Wat voor Berkelland nog rest, zijn Gelselaar en Haarlo. Gebleken is maar weer dat een goede bereikbaarheid levensreddend kan zijn. Daarnaast vind ik het heel mooi dat zoveel mensen zich aansluiten bij Hartslag.nu.”

‘Ik was niet geschrokken en belde meteen 112’

Schoondochter Eline Volker bleef naar eigen zeggen nuchter nadenken toen het ongeval passeerde. “Er zijn denk ik twee soorten mensen in een dergelijk geval, de een raakt in paniek en de ander blijft nadenken en handelt vervolgens. Ik was niet geschrokken, belde meteen 112 en waarschuwde de buurvrouw. Het is gelukkig goed afgelopen dankzij vele betrokkenen. Compliment ook voor de twee agenten die bij me gebleven zijn totdat mijn vriend er was. Ook de buurvrouw verdient een groot compliment. Toen ik via Noordijks Belang de uitnodiging kreeg om hier vanavond te zijn, werd als reden een evaluatie van het gebeuren opgegeven. Dat leek me zinvol, dus zegde ik toe. Ik wist niet dat het feitelijk om een huldiging ging.”

Henk Radstaak, voorzitter van Noordijks Belang, is trots op de vele vrijwilligers die samen het burgerhulpverlenersnetwerk vormen. “We hebben ook vier AED’s in onze kern, een bij Hietbrink Installatiebedrijf, een op het ‘Noordijkerveld’ van Willem Stel, een bij de Timmerfabriek Neede en een bij spuitgietbedrijf Timmerije. Tezamen met alle hulpverleners hebben we daarmee een dekkend netwerk voor onze kern met veel buitengebied. Gelukkig hebben we ook een zendmast die onze bereikbaarheid garandeert. Zonder die mast had het wel eens heel verkeerd kunnen aflopen.”
Radstaak had nog een wens richting de gemeente. Hij zou het onderhoud aan de AED’s graag centraal geregeld zien, met de gemeente als kartrekker. “Het onderhoud aan de AED’s kost best veel geld en door het centraal te regelen kan het in ieder geval efficiënter gebeuren.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo