Tim Hinterding (links) ging op de fiets naar Parijs om De Soldaat te overhandigen aan Pat Andrea. Foto: Eigen foto
Tim Hinterding (links) ging op de fiets naar Parijs om De Soldaat te overhandigen aan Pat Andrea. Foto: Eigen foto

Na bijna veertig jaar is speciale uitgave De Soldaat klaar

Algemeen


VORDEN - Kunstenaar en uitgever Tim Hinterding (68) uit Vorden heeft een speciale uitgave gemaakt van De Soldaat, het allereerste verhaal van Herman Pieter de Boer. Daarmee komt een 35 jaar oude wens uit.

Door Miriam Szalata

Halverwege de jaren ’80 van de vorige eeuw leest Tim Hinterding De Soldaat. “Herman Pieter de Boer schreef De Soldaat in 1972. Het is zo’n bijzonder verhaal. Het was opgenomen in een bundel. Ik vond dat het verhaal beter verdiende dan tussen andere verhalen te staan.” Hinterding neemt contact op met Herman Pieter de Boer en vertelt over zijn plan om een speciale uitgave van De Soldaat te maken. De schrijver is enthousiast. Hinterding wil graag een ets bij het verhaal en polst Pat Andrea die boeken van Herman Pieter de Boer heeft geïllustreerd. En hoewel ook hij enthousiast is, lukt het niet om samen aan de uitgave te werken. “Pat Andrea ging door een turbulente periode. Hij kreeg het druk met zijn carrière en verkering in Buenos Aires. Hij was meer daar dan dat hij in Europa was”, vertelt Hinterding.
Het idee voor een bijzondere uitgave van De Soldaat raakt uit beeld. Tientallen jaren komt het er niet meer van. Totdat Hinterding thuis aan het opruimen slaat en een brief van de inmiddels overleden Herman Pieter de Boer vindt. “Bij die brief zat het voorwoord voor de speciale uitgave. Toen dat ik dat las, besloot ik het plan weer op te pakken. Als eerbetoon aan de schrijver. Maar eerst heb ik het besproken met Micky Otterspoor, de weduwe van Herman Pieter de Boer. Ze moedigde het aan om het plan uit te voeren”, vertelt Hinterding. Opnieuw is er contact met Pat Andrea, die nu in Parijs woont en wel in de gelegenheid is te gaan zitten voor een prachtige tekening. Hinterding heeft er een ets van laten maken en heeft deze zelf afgedrukt tussen de gedrukte tekst. Pat Andrea komt bij hem op bezoek. “Hij was bezig met de voorbereidingen van een tentoonstelling in museum More in Gorssel. Op de terugweg naar Parijs kwam hij langs om het boek te signeren. Na het signeren is het boek ingebonden en schoongesneden. Een facsimilé van de oorspronkelijke brief van Herman Pieter de Boer en een stukje van de koperen etsplaat zijn aan de boeken toegevoegd.”

De uitgave De Soldaat verschijnt in een oplage van tachtig exemplaren. “Tien daarvan zijn naar Micky Otterspoor gegaan. Ik ben op de fiets gestapt naar Parijs om ook tien exemplaren aan Pat Andrea te geven.’”
De Soldaat is inmiddels aangekocht door CODA museum in Apeldoorn, de Koninklijke Bibliotheek en Huis van het Boek. Voor meer informatie zie: https://timhinterding.nl/desoldaat/

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo