Opvallend was ook dit jaar weer dat als het een verlichtingsprobleem betrof deze regelmatig werd veroorzaakt door een lege batterijen. Foto: PR
Opvallend was ook dit jaar weer dat als het een verlichtingsprobleem betrof deze regelmatig werd veroorzaakt door een lege batterijen. Foto: PR

Groot aantal afkeuringen tijdens fietscontrole Ruurlose basisscholen

Algemeen

RUURLO – Vorige week donderdag vond de jaarlijkse fietsverlichting controle op de Ruurlose basisscholen weer plaats. De opkomst van de kinderen met hun fiets was mede door het bezoek van groep 7 en 8 van de Kerst Zwartschool aan het Rijksmuseum en corona op Wonderwijs helaas minder dan voorgaande jaren.

“Tot onze spijt hebben we toch ook dit jaar weer een groot aantal fietsen moeten afkeuren. Maar mede dankzij Mark Fokkink Tweewielers, die veel kleine spoedreparaties heeft uitgevoerd, zijn nog meer afkeuringen voorkomen. Natuurlijk zijn wij van Veilig Verkeer Nederland blij dat we ook dit jaar weer de fietsen mochten controleren. Daarbij komt wel dat we helaas constateren dat de kwaliteit van de getoonde fietsen beduidend minder was dan afgelopen jaren”, zo laat Peter Gort namens de vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland afdeling Berkelland weten. 

Dit jaar viel het de vrijwilligers ook op dat er toch nog een aantal fietsen waren zonder bel en wat steeds meer voorkomt is dat er veel fietsen bij zaten waarbij de reflectie in de wielen ontbreekt of waar gewoon witte verf op zit die niet reflecteert. Peter Gort: “Deze moet dan worden vervangen door twee reflectoren per wiel, echter deze ontbreken of er zit er maar één in. Verder zit er regelmatig iets los aan de fiets, denk daarbij aan het zadel, stuur, lamp, handvatten en zelfs een losse kettingkast. Als ouders/verzorgers is het een kleine moeite om dit regelmatig te controleren en vast te zetten; dat draagt zeker bij aan de veiligheid op de weg van het kind.”

Lege batterijen
Opvallend was ook dit jaar weer dat als het een verlichtings-probleem betrof deze regelmatig werd veroorzaakt door een lege batterijen, die door de ouders en/of verzorgers makkelijk zijn te vervangen. “Gelukkig had de fietsenmaker een hele doos batterijen meegenomen en zijn er veel gratis vervangen door nieuwe. Onze vraag aan de ouders is dan ook om regelmatig de kwaliteit van de batterij te controleren, zodat het kind goed zichtbaar blijft. Ook konden we gelukkig wel zien dat menig vader, moeder en/of verzorger toch nog aandacht besteedt aan de fiets van hun kind, en daar doen we het uiteindelijk voor”, aldus Gort.
Hij hoopt dan ook dat het niet bij één keer blijft maar dat men ook de komende maanden het regelmatig controleert. Gort: “We willen toch allemaal dat kinderen veilig de straat op gaan. Ik hoop dan ook dat men als school de komende maanden nogmaals aandacht wil vragen voor de status van de fiets en zijn verlichting.”

Cijfers
Hierbij de cijfers totaal en per school. Dit jaar zijn er 45 fietsen afgekeurd. Er hebben dit jaar zo’n 240 kinderen hun fiets laten controleren. Dat aantal is aanzienlijk lager dan voorgaande jaren. Het aantal afgekeurde fietsen is ten opzichte van eerdere jaren verdubbeld en zit weer bijna op het niveau van 2018 en eerder.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo