'Deel van campus Leo Stichting Borculo'. Foto: Rob Weeber
'Deel van campus Leo Stichting Borculo'. Foto: Rob Weeber

Gemeente wijst aanvraag COA vooralsnog af

Algemeen

BORCULO - Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) heeft de gemeente Berkelland gevraagd naar de mogelijkheden van een Procesopvanglocatie AMV (POL AMV) voor Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV) op het terrein van de voormalige Leo Stichting Borculo te huisvesten. Dat verzoek zal niet worden ingewilligd door Berkelland, dat echter wel andere mogelijke opties wil gaan onderzoeken.

Een POL AMV is bedoeld voor minderjarigen van 15 tot 18 jaar tijdens hun asielperiode. Daar krijgen ze nuttige informatie over het wonen in Nederland. Bovendien krijgen ze meestal eet- en kleedgeld. In het geval van de locatie Leo stichting zou het gaan om 50 – 80 plekken voor een minimale verblijfsduur van vijf jaar. De aanvraag is gedaan omdat het terrein tussen oktober 2015 en januari 2017 ook al onderdak verschafte aan een AZC.
Volgens burgemeester Van Oostrum gaat de gemeente voor de aanvraag specifiek gericht op het terrein van de Leo Stichting Borculo geen akkoord geven. “We hebben gesprekken gevoerd met de huidige bewoners van de gebouwen en met de omwonenden. Op dit moment is een groot aantal van de gebouwen verhuurd aan instellingen die met kwetsbare groepen werken, zowel het speciaal onderwijs als enkele zorgpartijen. Uit alle gesprekken is gebleken dat er te weinig draagvlak voor deze aanvraag is.”

De afwijzing van de optie Leo Stichting Borculo wil echter niet zeggen dat de gemeente niet wil meewerken aan een andere geschikte locaties. “Wij blijven met het COA in gesprek,” aldus Van Oostrum, “en gaan tussen nu en veertien dagen met hen alle beschikbare en mogelijk geschikte locaties binnen de gemeente schouwen. Welke dat zijn, houden we nog even geheim. Ook hier zullen eerst gesprekken met alle betrokkenen moeten worden gevoerd, voordat er überhaupt een besluit uitrolt.” 

Van Oostrum gaf wel aan dat de voormalige tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken niet tot de opties behoort. Het complex staat namelijk op het punt om verkocht te worden aan Tactus Verslavingszorg. Verder is de ergste druk van de ketel is voor wat Berkelland betreft omdat Winterswijk recent haar opvanglocatie tijdelijk heeft uitgebreid. Het asielcentrum heeft voor noodvang, opvang tot maximaal één jaar, honderd extra plekken beschikbaar. Daarmee heeft Noordoost Gelderland in eerste instantie voldoende opvangplekken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo