Foto: PR
Foto: PR

Langs de Zijderoute met Aly Wagenvoorde

Algemeen

RUURLO –  Aly Wagenvoorde neemt de bezoekers op vrijdag 12 november mee over een route uit een ver verleden. Haar lezing over Kunst en Architectuur Langs de Zijderoute is verrassend door de fraaie kunstschatten plus de bijzondere architectuur. De presentatie geeft tevens een impressie van een niet-alledaagse reis, waarbij het publiek gaat genieten van mooie foto’s en authentieke muziekfragmenten. De lezing is in het Kulturhus in Ruurlo en begint om 20.00 uur. 

Kaarten voor deze bijeenkomst kosten 12,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.kunstkringruurlo.nl.
De oudste verbinding van Oost naar West, tussen Europa en China, werd de 'Zijderoute' genoemd. Het was het belangrijkste netwerk van handelswegen en handelscentra in de geschiedenis. Aly en Cees Wagenvoorde volgden een deel van deze legendarische Zijderoute. Zij reisden per minibus en trein door spectaculaire landschappen nu eens door hoge bergpassen, dan weer door eindeloze woestijnen. Zij de belangstellenden mee naar steden - onder meer Khiva, Buchara en Samarkand - waar schitterende moskeeën en sprookjesachtige bazaars het straatbeeld bepalen.
Samarkand was tussen 1925 en 1930 de hoofdstad van Oezbekistan met zijn prachtige turquoise en blauwe moskeeën en paleizen. In deze stad waant men zich nog steeds in de fantasiewereld van 'Sprookjes uit 1001 nacht'.
Kirgizië heeft de reizigers veel te bieden ondanks het feit dat het een straatarm land is. Vroeger was het een pleisterplaats voor de handelskaravanen. Ook tegenwoordig zijn er nog nauwelijks voorzieningen. Men overnacht bij de mensen thuis, in een tent of yurt bij de nomaden.
Na het boeiende nomadenleven in Kirgizië reisden Kees en Aly verder naar Kashgar in China, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Tijdens het laatste deel van hun reis stond de oase Turfan/Turpan op het programma die ten noorden van de Taklamakan woestijn ligt. Het grottencomplex van Bezeklik werd bekeken. De reis eindigde in Xi'an, bekend van het beroemde terracottaleger. De ontdekkingsreizen in de 19de eeuw leidden tot de vondst van vergeten rotskloosters met fresco's en grotten met beelden en manuscripten.

Aly Wagenvoorde
Pedagogische Academie en werkzaam geweest als docent aan het ROC, tevens fotografe. Al ruim tien jaar verzorgt Aly Wagenvoorde lezingen en PowerPointpresentaties voor verenigingen en geïnteresseerden. Samen met haar man Cees maken ze al jarenlang reizen naar voornamelijk Aziatische landen. Voor meer informatie zie de website van de Ruurlose kunstkring.

www.kunstkringruurlo.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant