<p>Menigeen stak zijn neus in een van de drie blauwe &lsquo;reukbussen&rsquo;. Foto: Jan Hendriksen </p>

Menigeen stak zijn neus in een van de drie blauwe ‘reukbussen’. Foto: Jan Hendriksen

Voorlichting over de luchtjes van drugslabs

RUURLO - Het rook vorige week op de Ruurlose weekmarkt naar drugs. Tenminste in de reuktonnen die boa Rick Droste bij zich had om Ruurloërs te helpen verdachte geurtjes te herkennen. Die zouden kunnen duiden op de aanwezigheid van een drugslab.

Door Jan Hendriksen

“Hé dat is vreemd? Dat denkt eenieder vast wel eens als men op straat iets vreemds ziet of ruikt. Let dan goed op. Het zou namelijk kunnen gaan om criminele activiteiten”, verduidelijkt Droste. “Criminelen beïnvloeden onze samenleving. Hierdoor neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Dit heet ook wel ondermijning. Signalen van criminele activiteiten zijn belangrijk in de aanpak van ondermijning. Om signalen op te merken, te herkennen en te melden hebben we de hulp van iedereen nodig”, aldus Droste.
Vorige week vrijdagmorgen was de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) toezichthouder/handhaving van de gemeente Berkelland daarom tijdens de weekmarkt aanwezig op het Kerkplein. Samen met stagiair Dirk van Asperen maakte hij de marktbezoekers bewust van de gevaren en de geuren die vrijkomen bij drugslabs. Zo kon men de geur van anijs en aceton ruiken.
Rick Droste: “Het platteland, het buitengebied heeft veel moois te bieden. Ook in Ruurlo. De sociale contacten zijn warm. Buiten wonen betekent meer ruimte. Dat prachtige platteland heeft echter wel steeds vaker te maken met leegstaande (agrarische) bedrijfsgebouwen en het buitengebied wordt daardoor aantrekkelijk voor criminelen. Boeren worden benaderd om hun schuren beschikbaar te stellen voor ondermijnende activiteiten als hennepkweek of een drugslab. Drugslabs kunnen overal worden ingericht, ook in uw buurt. We zien met enige regelmaat voorbeelden van hennepplantages en drugslabs in onze regio. Er zijn een aantal zaken waaraan men ze kan herkennen, waaronder de geur.”
De snuffelanimo van de marktbezoekers bij de informatiestand van Rick Droste en Dirk van Asperen was groot. Menigeen hield zijn reukorgaan even bij een van de drie blauwe ‘reukbussen’.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden