<p>De kosten van een huwelijksvoltrekking lopen sterk uiteen. Foto: Rob Stevens</p>

De kosten van een huwelijksvoltrekking lopen sterk uiteen. Foto: Rob Stevens

Berkelland verschuift gratis trouwen naar de maandag

BERKELLAND - Voor velen is het huwelijk de romantische bezegeling van een liefdevolle relatie. Maar de ambtelijke voltrekking kost wel geld. Met één uitzondering, in de gemeente Berkelland is trouwen op dinsdagochtend is gratis. Met ingang van volgend jaar verschuift die gratis mogelijkheid naar de maandagochtend, net zoals in de meeste andere (omliggende) gemeenten al gebruikelijk is.

Door Rob Stevens

Berkelland koos ooit de dinsdag als gratis huwelijksdag omdat het gemeentehuis op maandagochtend gesloten was. Maar dat is inmiddels alweer een jaar open op de maandag en dat zal zo blijven. Het is wettelijk verplicht als gemeente minimaal twee tijdstippen beschikbaar te hebben voor gratis huwen. In Berkelland verschuift dat vanaf begin volgend jaar dus naar de maandagochtend, om 9.00 uur en om 9.30 uur.
Er is ook een mogelijkheid om voor een relatief klein bedrag te trouwen. Doordeweeks, van dinsdag tot en met vrijdag, worden ook zogenaamde flitshuwelijken voltrokken. Die kosten dan, afhankelijk van de gekozen doordeweekse dag, honderd of tweehonderd euro. Het aantal getuigen en andere personen dat het huwelijk mag bijwonen, is hier beperkt. Voor de reguliere huwelijken zijn de mogelijkheden wat betreft dag, locatie en degene die het huwelijk voltrekt bijna onbeperkt. De kosten variëren hier van vijfhonderd tot ruim duizend euro.
In ons land worden jaarlijks ongeveer 65.000 huwelijken gesloten. Lang niet altijd met eeuwige trouw, want vorig jaar eindigden 28.965 huwelijken in een echtscheiding. Een huwelijk duurt gemiddeld veertien jaar. De kans dat een huwelijk van een man en een vrouw, twee mannen of twee vrouwen binnen tien jaar strandt, is respectievelijk achttien, vijftien en ruim dertig procent. Uiteindelijk eindigt zo’n 34 procent van alle huwelijken in een echtscheiding.
Op de gemeentelijke website zijn alle mogelijkheden en tarieven te vinden voor het sluiten van een huwelijk of partnerschapsregistratie.


www.gemeenteberkelland.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden