<p>Namens de gemeente Berkelland kwam wethouder Gert Jan Teselink (r.) de felicitaties aan Herman en Hendrika Lievestro overbrengen. Foto: PR </p>

Namens de gemeente Berkelland kwam wethouder Gert Jan Teselink (r.) de felicitaties aan Herman en Hendrika Lievestro overbrengen. Foto: PR

Herman en Hendrika Lievestro zijn zestig jaar man en vrouw

RUURLO - Vol trots tonen Herman en Hendrika de felicitatiebrief van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima die vorige week vanaf paleis Noordeinde bij het Ruurlose diamanten echtpaar in de brievenbus belandde. Herman Lievestro (87) en Hendrika Lievestro-Markink (85) waren op die dag, woensdag 20 oktober, namelijk op de kop af zestig jaar getrouwd. Namens de gemeente Berkelland kwam wethouder Gert Jan Teselink op dezelfde dag gelukwensen overbrengen. Hij kwam niet met lege handen. Een prachtig boeket siert een dag later de woonkamer van het echtpaar waar ook een aantal buren Herman en Hendrika komen feliciteren. Als cadeau bieden zij krentenbrood in de toepasselijke vorm van de cijfers zes en nul aan.

Door Jan Hendriksen

“We geven geen groot feest. We ontvangen telkens in kleine kring een aantal mensen. Dan kunnen we rustig met iedereen bijpraten”, zegt Hendrika.
Het tweetal leerde elkaar kennen tijdens een van de dansavonden in Borculo die in de jaren vijftig regelmatig werden gehouden bij onder meer de Buitensingel in Borculo en bij café Baan in Geesteren. Uit die periode weet Herman zich nog goed te herinneren dat hij bijna wekelijks op zondag met een achterneef vanuit Ruurlo naar Borculo fietste waar Hendrika woonde.
Zij werd geboren aan de Barchemseweg op boerderij De Veltkamp. Hermans geboortewieg stond aan de Groenloseweg nabij de voormalige klompenfabriek Swift die gerund werd door de familie Lievestro. Herman werkte er in zijn jeugdjaren ook. Nadat de klompenfabriek zijn deuren had gesloten ging Herman nog een korte periode aan de slag in de weverij die zich in de fabriek had gevestigd. Daarna verdiende hij tot aan zijn vervroegde uittreding zijn boterham bij Coldenhove in Ruurlo, dat onder meer aktemappen maakte.
Hendrika volgde na de huishoudschool in Borculo de modevakschool in Enschede. Ze werd gediplomeerd coupeuse en gaf vele jaren naailes aan huis. “Voor de lessen hadden we een speciale ruimte gebouwd waar ik door de jaren heen honderden cursisten heb ontvangen. Op die manier heb ik heel wat mensen leren kennen. Ik heb ook mijn eigen trouwjurk gemaakt”, vertelt Hendrika niet zonder trots met een grote glimlach. “Maar tegenwoordig kom je dergelijke ‘naaiclubjes’ bijna niet meer tegen.”

Hobby’s
In die zestig jaar was er ook ruimte voor hobby’s. Herman was maar liefst zeventig jaar lid van muziekkapel De Schaddenstekkers die twee jaar geleden werd opgeheven. Herman: “Ik was er vanaf de oprichting bij en heb jarenlang trompet en bugel gespeeld. Af en toe nam ik ook de zang voor mijn rekening. Maar de club vergrijsde en er kwam geen nieuwe aanwas bij. Doodzonde.” Hendrika is nog steeds actief lid van de Ruurlose afdeling Vrouwen van Nu (voorheen de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen). “Gelukkig zijn de activiteiten weer opgestart. Ik heb ze door de corona anderhalf jaar moeten missen.”
Een van de gezamenlijk hobby’s van Hendrika en Herman is fietsen. “We trekken er regelmatig samen op uit, of in groepsverband met een aantal leeftijdsgenoten uit de buurt. Dat houdt ons jong en het is ook nog eens supergezellig. We gaan nu de winter in en dan is het wat minder. Maar volgend voorjaar pakken we de draad weer op”, zo hoopt het tweetal.
Afgelopen weekeinde vierden Herman en Hendrika hun diamanten huwelijksfeest met een gezellig etentje buitenshuis, samen met hun drie in Ruurlo en Borculo wonende dochters met ‘aanhang’ en hun zes kleinkinderen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden