Geïnterviewde Gerrit Heijdemann, voormalig getouwhersteller bij Ter Weeme, toont samen met zijn echtgenote het boek ‘Neede spon er garen bij’. Foto: Bert Izaks
Geïnterviewde Gerrit Heijdemann, voormalig getouwhersteller bij Ter Weeme, toont samen met zijn echtgenote het boek ‘Neede spon er garen bij’. Foto: Bert Izaks

Textielboek Neede officieel verschenen

NEEDE - Door de coronaperikelen werd het uitbrengen van het textielboek van Neede ruim een jaar uitgesteld. Na de versoepelingen, kon eindelijk het langverwachte boek uitgebracht worden. Tijdens een bijeenkomst in de Grote Kerk van Neede werd woensdag het eerste exemplaar van ‘Neede spon er garen bij’ overhandigd aan Ingrid Ter Weeme-Van der Klaauw, nazaat van de laatste Ter Weeme-directeur, Paul ter Weeme. 

Het onderwerp lag al jaren ‘op de plank’ bij de Historische Kring Neede, totdat het bestuur in 2016 groen licht gaf om er werk van te maken. De textiel, met de twee grote textielfabrieken van Ter Weeme/Jordaan en Ten Hoopen/Ter Kuile, heeft lange tijd een grote impact gehad op zowel het beroepsleven als het sociale leven in het dorp. Na het sluiten van Ter Weeme/Jordaan in 1973 bleef alleen het kleinere Bueno Shirts nog over. Inmiddels is er geen textielfabriek meer te vinden in Neede.
Het boek is geschreven door de Needse auteur Rob Weeber. Samen met bestuur en archiefcommissie van de Historische Kring Neede en oud-voorzitter Ben van Dijk is getracht een op waarheid berustend, leesbaar document te vervaardigen dat de herinnering aan de geschiedenis van de Needse textiel levend moet houden. Naast het eerste exemplaar werden er ook exemplaren uitgereikt aan enkele Needenaren die nog in de textiel gewerkt hebben en hun medewerking verleenden aan het boek.
Het boek ‘Neede spon er garen bij’ telt 240 pagina’s en is te bestellen bij de Historische Kring Neede ad 24,75 euro: info@historischekringneede.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden