De Magirus Deutz ladderwagen. Foto: PR/GB Fotografie
De Magirus Deutz ladderwagen. Foto: PR/GB Fotografie

Lange ladders, brandblussers en ‘brandbluschgranaat’ uit 1870

Vlammend programma Brandweer-museum in herfst-vakantie

Door Rob Weeber

BORCULO - Ook dit jaar is het Brandweermuseum in Borculo er weer in geslaagd om een attractief programma voor de herfstvakantie te bedenken. Daarbij is zowel aan de kinderen als aan de volwassenen gedacht. Van zaterdag 16 tot en met zaterdag 30 oktober is er weer van alles te zien in het museum en kan aan diverse activiteiten meegedaan worden. 

Nieuw in de collectie is de ‘brandbluschgranaat’ uit 1870. De granaat is een 20 tot 25 centimeter hoge bolle glazen fles met een chemisch middel. Bij het breken van het glas ontstonden wolken gas waartegen de vlammen niet bestand waren. De Amerikaan Alanspon Crane kreeg in 1863 het patent op de uitvinding die in de beginjaren werd gevuld met zout water. Later werden andere stoffen gebruikt, zoals ammoniumchloride en tetrachloride. De granaat is afkomstig van de Vrijwillige Brandweer Hoog Soeren. 

Ook nieuw zijn een moderne brandblusser die tevens brandende accu’s kan blussen en een brandweerhelm uit Twente. Voor de kinderen is er een puzzeltocht/letterspel in het museum. Her en der zijn letters in het museum verstopt die samen een woord vormen. Voor degenen die het goede woord inleveren, ligt er een leuke attentie klaar. Verder kunnen kinderen met hun begeleiders deelnemen aan de rondrit met de Chevrolet of Austin brandweerauto. Alleen op zaterdag 23 oktober staat er buiten een Magirus Deutz ladderwagen van de brandweerclub Twente. Bezoekers van het museum mogen raden hoelang de ladder in uitgeschoven positie is. Ook hier ligt een kleine attentie in geval van een goed antwoord klaar. De Magirus Deutz 192D13F, type ladderwagen DLK 23/12, 6 cilinders, 192 pk, is in 1980 in Duitsland gebouwd. Hij werd tot 2005 gebruikt bij de beroepsbrandweer Maintal. Na een ongeval werd hij gereviseerd en kreeg hij de ladder. De wagen heeft daarna tot 2019 bij het vrijwillige brandweerkorps Oberweisbach dienst gedaan. Daarna nam de brandweerclub Twente hem over. 

Het Brandweermuseum kent de volgende openingstijden: zondag en maandag van 14.00 tot 16.00 uur; dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. De rondritten in de herfstvakantie zijn alleen op de woensdagmiddag van 14.30 tot 16.00 uur. Voor meer informatie over het museum, bezoek de website.

brandweermuseumborculo.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden