De Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem hoopt dat er binnen afzienbare tijd weer een ‘eigen’ predikant voorgaat in een coronavrije goed bezette kerk. Foto: PR

De Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem hoopt dat er binnen afzienbare tijd weer een ‘eigen’ predikant voorgaat in een coronavrije goed bezette kerk. Foto: PR

T.Johan Reuter

Gemeente Ruurlo-Barchem ziet uit naar nieuwe dominee

Algemeen

RUURLO -  Het ziet ernaar uit dat het einde in zicht is van de periode van drie jaar dat de  Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem zonder predikant zit. Er wordt momenteel met meerdere kandidaten voor de functie van gemeentepredikant gesproken.

In november 2018 nam dominee Tinus Gaastra afscheid. Hij ging verder als predikant in Waddinxveen. We zijn inmiddels drie jaar verder, maar er is nog geen opvolger. Gelukkig is daar nu wel zicht op. Om een nieuwe predikant aan te stellen - te beroepen, heet dat in de protestantse kerk - moet een kerkelijke gemeente een hele procedure doorlopen. Heel belangrijk is dat er wordt vastgesteld of de gemeente in staat is om de predikant ook op de langere termijn te betalen. De gemeentekas raakt in de loop der jaren steeds minder goed gevuld. Daarom is besloten geen fulltime predikant te beroepen. De nieuwe predikant wordt aangesteld voor zestig procent, dus drie dagen per week.

Welke dominee?
Wat wordt er verwacht van de nieuwe dominee? Dat is door de kerkenraad vastgelegd in een profielschets. Aandacht voor de pastorale zorg is heel belangrijk. Van de predikant wordt een open oog en oor verwacht voor maatschappelijke ontwikkelingen zoals het klimaat, de gevolgen van de coronapandemie en zeker ook de toenemende zorgen in de agrarische sector. Ook is belangrijk dat een predikant zich inzet voor het ‘kerk-in-het-dorp’ zijn. De ingestelde beroepingscommissie heeft de profielschets gepubliceerd. Daarop konden geïnteresseerde predikanten reageren. Dat is gelukkig ook gebeurd.

Twee
Op dit moment heeft de beroepingscommissie contact met meerdere predikanten die goed lijken te passen in de profielschets. Met hen praat men verder over hoe de visie van deze protestantse gemeente aansluit bij de visie van de predikant zelf en hoe hij/zij denkt een bijdrage te leveren aan het vitaal houden van de gemeente. Men verwacht binnen enkele weken tot een keuze te komen. Daarna duurt het nog wel enkele maanden totdat de predikant ook in Ruurlo-Barchem werkzaam is. Men hoopt dat dit in de loop van het eerste kwartaal van 2022 het geval zal zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant