<p>Kerstuitvoering van het Borculo&rsquo;s Mannenkoor met midden achter Jan Boekestijn. Foto: PR</p>

Kerstuitvoering van het Borculo’s Mannenkoor met midden achter Jan Boekestijn. Foto: PR

Borculo’s Mannenkoor zoekt versterking

BORCULO - De tand des tijds knaagt ook aan de bezetting van het Borculo’s Mannenkoor, opgericht op 1 mei 1984. Met het oplopen van de gemiddelde leeftijd en de stagnatie van aanwas in de leeftijdscategorie 40-plus dreigt het koor op termijn het benodigde stembereik te gaan verliezen. En dat is jammer, vindt voorzitter Jan Boekestijn, want samen zingen is volgens hem niet alleen leuk, maar heeft ook een sociale functie.

Door Rob Weeber

Boekestijn beseft dat het imago van een traditioneel mannenkoor jonge mensen minder snel zal aanspreken, maar bestrijdt dat het saai is. “Ik zou graag iedereen willen uitnodigen om eens te ervaren hoe leuk samen zingen is”, legt hij uit. “Optreden voor een zaal van driehonderd man bijvoorbeeld is een ware sensatie. Als zanger word je als het ware ‘meegelokt’ door de andere zangers. De sfeer die dan ontstaat, is haast niet te beschrijven. Zingen gaat om samen doen en bij elkaar zijn. Met name dat sociale aspect ervaren onze leden als heel belangrijk. Het is ook de essentie van een koor. Zingen verbindt en geeft positivisme. Zeker na de afgelopen coronaperikelen is dat erg belangrijk. Teveel mensen hebben te lang thuis gezeten.”

‘Goed kunnen zingen is niet het belangrijkste’

Een veel gehoord argument is dat men niet kan zingen of noten lezen, maar dat hoeft volgens hem ook niet. “Dat is nou juist de kracht van het koor. Ook al kun je niet zo goed zingen, je wordt in de stemgroep om je heen opgenomen, zodat het niet eens opvalt. Ook noten lezen wordt je spelenderwijs bijgebracht.” Het repertoire van het Borculo’s Mannenkoor bestaat hoofdzakelijk uit Slavische liederen, maar daarnaast wordt wel eens een uitstapje gemaakt naar wat klassieke popsongs als ‘Yesterday’ van de Beatles en ‘Morning has broken’ van Cat Stevens. Om voldoende bezetting tijdens optredens te houden, wordt af en toe samengewerkt met het Ulfts Mannenkoor en het Vordens Mannenkoor. De drie koren hebben een bovendien een duurzame samenwerking onder de naam Achterhoeks Mannenkoor.

Sing-in
Op donderdag 30 september 20.00 uur houdt het koor een sing-in Zaal Peters in Borculo, de (nog) vaste repetitieplek van het koor. Geïnteresseerden kunnen binnenlopen en kennismaken en meezingen met het koor. Daarna kan men de drie volgende donderdagavonden om 20.00 uur mee repeteren. De drie repetities worden vervolgens op 28 oktober afgesloten met een mini-concert voor de groep ‘Vrienden van het Borculo’s Mannenkoor’. Boekestijn hoopt dat men de ‘fun’ van het samen zingen ervaart en zich aansluit bij het koor. Tenslotte verschijnt een flyer in het Achterhoek Nieuws met een oproep voor nieuwe leden. “Wie eenmaal de stap tot samen zingen neemt, verliest al heel snel zijn schroom. Zingen is gewoon leuk!” .

Voor meer informatie op de website van het Borculose koor.

http://www.borculosmannenkoor.nl/

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden