<p>Gemeentehuis Berkelland. Foto: Rob Weeber</p>

Gemeentehuis Berkelland. Foto: Rob Weeber

Oók vragen over werk en inkomen mogen naar de gemeente

BERKELLAND - Inwoners met vragen over werk en inkomen kunnen vanaf 1 oktober 2021 terecht bij de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. De gemeenten worden daarmee een nog bredere toegangspoort voor inwoners die ondersteuning zoeken.

Op dit moment zijn de gemeenten al de ingang voor vragen op het brede terrein van zorg en ondersteuning. Zo zijn de gemeenten en de sociaal teams voor inwoners al het aanspreekpunt op het gebied van Wmo, huishoudelijke hulp, Jeugdhulp of andere vormen van ondersteuning. Vanaf 1 oktober 2021 komt daar werk en inkomen bij. Op dit moment is de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) de plek waar deze vragen binnenkomen.

Eén startpunt
Met deze nieuwe werkwijze willen de gemeenten hun inwoners nog beter van dienst zijn. Zo is het voordeel dat inwoners in principe maar op één plek hun hele verhaal hoeven te vertellen. Als na het eerste gesprek blijkt dat er meer ondersteuning nodig is, wordt de inwoner vanuit de gemeente verder op weg geholpen. De nauwe samenwerking met SDOA zorgt ervoor dat de inwoner snel in contact komt met de inkomensconsulent. Bijvoorbeeld voor de aanvraag van een uitkering. Ook met de Jeugd- en Wmo-consulenten zijn de lijntjes kort. Daarnaast kan de medewerker van de gemeente de inwoner op weg helpen naar laagdrempelige en voor iedereen toegankelijke ondersteuning in wijken en dorpen. Bijvoorbeeld een schuldhulpmaatje als iemand meer grip wil krijgen op de eigen financiën of vrijwilligerswerk als iemand daar interesse in heeft.

Uitgangspunt
Het uitgangspunt van de nieuwe werkwijze is dat de vraag van de inwoner centraal staat en dat de inwoner zelf oppakt en organiseert wat hij of zij zelf kan. De gemeente en de medewerkers van SDOA en het sociaal team staan klaar als de inwoner het zelf niet redt.

Het voordeel
dat inwoners
in principe
maar op één
plek hun hele
verhaal
hoeven
te vertellen

In deze nieuwe werkwijze blijft SDOA de organisatie op het gebied van werk en inkomen. Dit betekent dat de afhandeling van een uitkeringsaanvraag of andere vormen van inkomensondersteuning, zoals bijzondere bijstand of de minimaregeling, ook na 1 oktober 2021 vanuit SDOA gebeurt. Daarnaast worden inwoners vanuit SDOA naar werk begeleid. Dus als inwoners na hun eerste gesprek bij de gemeente meer ondersteuning nodig hebben op het gebied van werk en inkomen, komen ze gewoon nog bij SDOA. En inwoners die al ondersteuning krijgen vanuit SDOA, behouden hun rechtstreekse contact. Die werkwijze en dienstverlening veranderen niet.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden