Henri Walterbos

‘Het is allemaal nog mooier dan we vooraf bedacht hadden’

Festunique wint van Max in Beltrum

Door Henri Walterbos

BELTRUM - De kerkklokken luiden klokslag 12.00 uur deze maandag en het alarm van de eerste maandag van de maand gaat af. Ze worden in Beltrum deze maandag overstemd door kermisgeluiden. Geluiden van botsauto’s, draaimolen, lunapark en een feestterrein dat langzaam volloopt. Beltrum maakt zich op voor de tweede dag van het eigen Volksfeest. Op het terrein een grote schare kinderen en hun ouders, die samen genieten van kermisplezier waarvan ze zo lang verstoken waren. Ook nog eens onder een heerlijk najaarszonnetje. Gadegeslagen door een zichtbare blije en uitgelaten Edwin Bleumink, voorzitter van Stichting Volksfeest Beltrum. “Het is allemaal nog mooier dan we vooraf bedacht hadden”, begint Edwin. “Dat komt vooral door het weer. We hebben er heel veel werk ingestoken en dan vraag je je af hoe het gaat lopen. Als je dan ziet dat het goed gaat, mooi weer is. Als je er dan iets extra’s voor moet doen zoals die QR-code tonen bij het terrein op gaan, dan neemt iedereen dat voor lief. Het was gisteren in de tent best wel wennen, omdat je mensen bij elkaar ziet staan, dat went heel snel. Ik zie alleen maar blije mensen. Ik denk dat we hebben laten zien waar Beltrum goed in is; samen overleggen, samen een standpunt innemen en dan moet iedereen voor dat standpunt gaan en dan niet meer zeggen ‘ik wil dit, ik wil dat’. Dat kan dan niet. Je hebt immers een afspraak gemaakt. Vanaf het begin zijn we duidelijk geweest. Iedereen moet zich daar dan in schikken. Dat is goed gelukt.”

Kansen
Ondanks de beperkingen ziet Bleumink ook positieve kanten aan de noodgedwongen aanpassingen. “Ik zie heel veel kansen voor volgend jaar. We hebben iets neergezet dat onderscheidend is van andere corso’s. Je hebt heel veel mogelijkheden om een corso te doen; rijden kan, stilstaan kan. Er zijn nog meer mogelijkheden. Dat is ook een compliment aan de wagenbouwers. Zij schakelen heel snel naar kansen en niet naar bedreigingen. Iedereen in Beltrum is ervan overtuigd dat je samen heel veel mooie dingen kunt bereiken. Dat zie je overal terug, al weet je dat je het niet iedereen naar de zin kunt doen, maar de negatieve reacties zijn te verwaarlozen. Ik ben ontzettend trots.”

Festunique
In Beltrum gaat het eigen Volksfeest een dag eerder boven de eerste Grand Prix van Nederland in 36 jaar, met Nationale held Max Verstappen, en (bijna) geheel Nederland voor de buis. Als Max op pole position staat in Zandvoort staan de inwoners van Beltrum met elkaar tegelijk op pole position om zich met even hoge snelheid te storten in het eigen Volksfeest, met als start Festunique. Een rondgang langs tien dahlia-kunstobjecten, door heel Beltrum heen, aangevuld met straattheater. “Ik heb Max niet gemist”, lacht Edwin Bleumink. “Het was hartstikke druk. Er stonden wel links en rechts beeldschermen bij mensen thuis, en ik zag wel mensen kijken op kleine beeldschermpjes.”

De wagenbouwers hebben zich ondanks de beperkingen opnieuw van hun creatiefste kant laten zien, met vijf groepen die met hun creatie verwijzen naar het coronatijdperk. Zo beeldt Groep Klunt een in bloemen vormgegeven covid-virusdeeltje uit, geflankeerd door een verpleger met mondkapje. Hopelijk een eenmalig onderwerp. Oet Alle Windstreken is actueel met ‘Veerkracht’, met als onderwerp de Paralympics. Ook de kleine bouwers hebben zich uitgesloofd. Hun creaties staan opgesteld ter hoogte van Hassinkhof.

Proosten op André Dute
Is het gebulder van het lachen op het terras bij Dute en de Spilsoon duidelijk hoorbaar, in de feesttent eveneens, maar in de tent voorafgaande aan de prijsuitreiking maandagmiddag ook een moment van kippenvel, een brok in de keel bij menigeen, maar ook een traan. Op het beeldscherm in de tent bewegende beelden van de onlangs plotseling overleden Beltrumse horecaman André Dute, in zijn element achter zijn drumstel en in de feesttent genietend van de Beltrumse gemoedelijkheid. Het is muisstil als Edwin Bleumink het woord voert. “De Beltrumse karmisse zonder André. Dat is een rare gedachte. André was meer dan veertig joar ’t kroegbeeld van de Beltrumse karmisse. Gin ‘den lesten is van mi-j’ meer. Ik wet zeker dat André doar boaven dech ‘loa’w d’r samen ene op drinken.’ Doarum hebt jullie dat muntjen ekregen bi-j de ingang. Wi-j drinkt dus den lesten op André moar in gedachten zö’w ’t nog vaker doon. Francis en familie; hol de bene d’r onder.”
Aansluitend een groot applaus voor de markante Beltrumer en klinkt ‘Laten we proosten’ van Guus Meeuwis. Er wordt geproost en in ogen gewreven. Ook noeste boerenknuisten. Ook dat is Beltrum.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden