Het landelijke gebied in 't Ruurlose Broek dat is aangewezen als ‘Zoekgebied K’ voor plaatsing van windmolens. Foto: PR

Het landelijke gebied in 't Ruurlose Broek dat is aangewezen als ‘Zoekgebied K’ voor plaatsing van windmolens. Foto: PR

Buurtbewoners ‘t Ruurlose Broek ongerust over plaatsing windmolens

Algemeen

RUURLO - Inwoners van buurtschap ‘t Ruurlose Broek maken zich grote zorgen over het voornemen van de gemeente Berkelland om in hun directe woonomgeving een aantal zeer grote windturbines te plaatsen. Een zeer select aantal inwoners van de buurtschap, namelijk de bewoners van de woningen aan en rond de Hulshofweg, ontving half juli een brief van de gemeente waarin zij werden geïnformeerd over die plannen.

Deze gezinnen bleken, zo meldde de gemeente, de ‘gelukkige’ inwoners van ‘Zoekgebied K’, een speciaal door Berkelland geselecteerd gebied dat de gemeente geschikt lijkt voor plaatsing van (naar alle waarschijnlijkheid) een stuk of acht, ‘geclusterd’ neergezette, 260 meter hoge windmolens (bijna de hoogte van de Eiffeltoren). Dit plan maakt deel uit van de Regionale Energie Strategie (RES) van de ‘Energieregio Achterhoek’, waarin de gemeente Berkelland samen met zeven andere gemeenten in de Achterhoek, de provincie Gelderland en Waterschap Rijn en IJssel aangeeft hoeveel men wil bijdragen aan het zogenaamde ‘Nationale Klimaatakkoord’ (De ‘RES Achterhoek 1.0’ ).

Vaag
“In de brief geeft de gemeente Berkelland dus aan het een goed idee te vinden om een deel van de door haar te leveren energiebijdrage te halen uit een flink aantal reusachtige windturbines, die waarschijnlijk vanwege de kosten en de aansluiting op het energienet, dicht bij elkaar moeten komen te staan. In de brief was ook een vrijwel onleesbaar kaartje afgedrukt waarop uiterst vaag wordt aangegeven waar ‘Zoekgebied K’ zich ongeveer bevindt. De voorgenomen plaatsingslocaties staan daar niet op”, aldus Lenne Boonstra namens de buurtbewoners van ‘t Ruurlose Broek die geconfronteerd worden met ‘Zoekgebied K’.
“Op vragen van ons als verontruste bewoners van het tot nu toe landelijke gebied, werd door de gemeente tot nu toe niet gereageerd met specifieke informatie, maar wel met verwijzingen naar ambtelijke websites met vele zeer uitgebreide, voor leken in ondoorgrondelijk jargon geschreven beleidsteksten en onmogelijk te interpreteren kaartjes. Ambtenaren met kennis van zaken waren helaas op vakantie”, zegt Boonstra.

9 september
Wel werd in de brief gesteld dat inwoners eventuele reacties aan de gemeente Berkelland voor 9 september moesten indienen. Hierdoor werd de onrust bij de bewoners opnieuw aangewakkerd omdat zij onder meer door vakanties vreesden die deadline niet te kunnen halen. Lenne Boonstra: “Om die reden hebben wij de gemeente vervolgens om uitstel verzocht. Helaas bleek dit verzoek pas na 9 september behandeld te kunnen worden.”
“Tegelijkertijd werd steeds duidelijker dat een groot aantal andere bewoners van ‘Zoekgebied K’ en directe omgeving niet door de gemeente op de hoogte was gebracht van wat er in hun gebied staat te gebeuren. Dit was voor ons als wel geïnformeerde groep aanleiding om de overige bewoners van ‘t Ruurlose Broek in een straal van zevenhonderd meter rond het zoekgebied per flyer op de hoogte te stellen van de situatie en hen uit te nodigen zich aan te sluiten bij het inmiddels geformeerde comité van verontruste ‘Zoekgebied K’- bewoners”, aldus Boonstra.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant