Anne-Marie van Eck en Marcel Borkus in de ‘Verzonken Tuin’ die men zondag kan bezichtigen.  Foto: Jan Hendriksen.

Anne-Marie van Eck en Marcel Borkus in de ‘Verzonken Tuin’ die men zondag kan bezichtigen.  Foto: Jan Hendriksen. 

‘Verzonken Tuin’ in ‘t Ruurlose Broek lust voor het oog

Algemeen

Anne-Marie van Eck tovert voormalige mestput om tot ‘Sunken Garden’

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Ze is een uitermate creatief en interactief persoon. Dat wordt al snel duidelijk als we met Anne-Marie van Eck kennis maken op het erf van de boerderij die ze in 2018 samen met haar partner Piet Kolen aan de Kaapdijk 9 in ‘t Ruurlose Broek kocht. Zondag 22 augustus kan een ieder haar ‘Sunken Garden’ (Verzonken Tuin), die ze de afgelopen twee jaar heeft gerealiseerd in een voormalige mestput van de boerderij, komen bezichtigen. Anne-Marie van Eck houdt deze ‘Open Tuindag’ samen met Marcel Borkus die zijn tuin ‘Hof te Ruurlo’ aan de Borculoseweg 40 zondag ook open stelt. 

“Middels een open tuinendag bij ‘Hof te Ruurlo’ maakte ik kennis met Marcel Borkus. We hebben duidelijk enkele overeenkomsten. We houden namelijk van dicht begroeide natuurlijke tuinen die hun gang kunnen gaan”, zo verklaart Van Eck die er zich van bewust is dat niet iedere tuinliefhebber daar het zelfde overdenkt. Door de jaren heen heeft de in Son en Breugel geboren Van Eck (56) een breed scala aan kennis en ervaring opgedaan tijdens al haar werkzaamheden. En die zijn divers zo blijkt bij een blik op haar Facebookpagina. Nu is ze met name bezig met haar kunst. Maar daarnaast houdt ze hobbymatig ook van tuinieren. Dat was ook al haar grote hobby toen ze met Piet Kolen (68) nog in de binnenstad van Tilburg woonde waar ze een 1750 vierkante meter grote groene oase onderhielden.
Maar eenmaal in Ruurlo neergestreken kon ze haar creativiteit nog meer kwijt. Ze kwam namelijk al heel snel op het idee om de voormalige mestput (32 x 8.5 x 2) om te toveren tot een ‘Verzonken tuin’. “In de put zat op dat moment nog zo’n 20.000 kuub mest. Maak er een zwemvijver, een squashbaan of een earthship van. De mogelijkheden waren aan mij om uit te kiezen. Het voorjaar van 2019 kwam er letterlijk een opening in het project. Met een ‘loder’ werd er een gat in de muur van de mestput gereden. Daarna werden er gaten in de bodem gemaakt zodat het regenwater weg zou kunnen. Vervolgens werd eerst een laag geel zand (acht vrachtwagens) aangebracht, met daarop een laag zwarte teelaarde. Deze aarde haalden we achter uit de weide, waardoor weer een paddenpoel ontstond”, zo verklaart Anne-Marie onder het genot van een kop koffie.

Chakras 
Een oproep op Marktplaats voor stenen, stoeptegels zorgde voor aanvoer van stapelmateriaal. Anne-Marie: “Vroeger zou ik een heel uitgewerkt plan hebben gemaakt inclusief een beplantingsplan. Nu wilde ik ‘gewoon’ beginnen, letterlijk steen voor steen puur intuïtief. Al snel ontstond er een structuur, of meer een concept. De entree was een soort van ommuurde halfopen cirkel geworden, die voelde alsof je in een baarmoeder zat. Daarop ontstond een rond talud met aan de voorkant dakpannen die zo geplaatst waren dat het leek op een ondergaande zon. Van een afstand dit zo eens bekijkend viel het ‘kwartje’: dit zijn net twee chakras. Het heilige chackra en de zonnevlecht. Tezamen met de entree had ik drie chakras om vanuit verder te werken. Nog steeds niet als uitgewerkt plan, maar als een concept van waaruit nog steeds iets spontaan kon ontstaan waar mijn handen de volgende steen plaatste.”

Samenhang
De voorraad waardeloos materiaal bleef komen en de tuin kreeg steeds meer vorm. Op een talud na is niets symmetrisch en toch is er een samenhang. Er ontstond een ‘douche’ ruimte, een altaar, water, meditatie/zitplekken en een mini-amfitheater met stookplaats. De planten kwamen vooral uit de bestaande tuin en van de groothandel. Ook hierbij, geen uitgewerkt plan, geen borders op kleur of bijzondere soorten. Tussen de bloemen staan groentes en fruit, asperge, rabarber, aardbei en framboos.

Wegdromen
De muur is totaal twee meter hoog, waarvan een meter onder de grond. “Omdat er zo’n veertig centimeter aarde in de put zit kreeg ik niet echt het gevoel van een besloten, ommuurde tuin. Dit hebben we opgelost door de muren op te hogen met stoeptegels die precies dezelfde maat hebben en zo mooi aansluiten”, zo verklaart Anne-Marie tijdens de rondgang door de tuin. Inmiddels maakt de tuin een ‘volgroeide’ indruk. Men kan er heerlijk in wegdromen, genietend van luwte, stilte en de verschillende bloeien groeiwijze die veel vlinders en bijen lokken. Via twee trappen kan men aan het einde de tuin verlaten. Staande op de muur in het theater heeft men een prachtig uitzicht over de tuinen aan de andere kant het prachtig Achterhoeks coulissen landschap met grazende reeën, hazen, weidevogels en buizerds. Kortom men komt ogen te kort.

Gratis
Naast de bijzondere ‘Sunken Garden’ (Verzonken Tuin) zal zondag 22 augustus van 10.30 tot 16.30 uur aan de Kaapdijk 9 ook het atelier van Anne-Marie van Eck geopend zijn. De entree mogen de bezoekers zelf bepalen. Dat zelfde geld ook voor de tuin van Hof te Ruurlo van Marcel Borkus aan de Borculoseweg 40.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant