Voorzitter Barbara Bodegom toostte zondagmiddag met de aanwezigen op het 25-jarig bestaan van KunstKring Ruurlo.  Foto: Bibi Bodegom

Voorzitter Barbara Bodegom toostte zondagmiddag met de aanwezigen op het 25-jarig bestaan van KunstKring Ruurlo.  Foto: Bibi Bodegom 

Van een amateuristisch gebeuren tot een semiprofessioneel functionerende organisatie’

Algemeen

KunstKring Ruurlo viert uitgesteld 25-jarig jubileum

Door Jan Hendriksen

RUURLO – “Van een vereniging zonder een eigen plek, zonder één cent, maar gedragen door een club enthousiaste mensen is KunstKring Ruurlo uitgegroeid van een amateuristisch gebeuren tot een semiprofessioneel functionerende organisatie. Sinds 2014 mag ik de trotse voorzitter van deze kring zijn. De vier werkgroepen functioneren al jaren zeer goed. Vorig jaar meldden zich veel nieuwe en jongere vrijwilligers. Dat stemt hoopvol.”

Na deze woorden toostte voorzitter Barbara Bodegom van KunstKring Ruurlo zondagmiddag in de sfeervol ingerichte grote zaal van het Kulturhus op het uitgestelde 25-jarig jubileum van de kring. Rondom het jubileum had KunstKring Ruurlo vorig jaar veel leuke activiteiten gepland. “Maar ja, corona. Het virus gooide roet in het eten”, zo verzuchtte Bodegom van de momenteel bijna driehonderd leden en ruim zestig vrijwilligers tellende kring. De pioniers van de kring, onder wie de Ruurlose kunstenares Bea Verheul, begonnen met niets. Er was geen onderkomen, er was geen geld; wel liepen ze over van ideeën, ambities en goede bedoelingen. De pioniers wilden exposities organiseren, films vertonen, cursussen geven, concerten organiseren en iets voor kinderen doen. En zie, al die facetten kregen handen en voeten”, zo blikte Bodegom terug op de beginjaren. De kring groeide uit tot een culturele vereniging met een grote variatie aan activiteiten met een goede financiële basis. En dat is best uniek. Bij het schrijven van het jubileumboek was het de schrijver, Barbara Bodegom, opgevallen dat er een aantal rode draden door de geschiedenis liep. Een ervan was de huisvesting. Dat er geen eigen clubhuis was brak de vereniging in de beginjaren flink op. Namelijk voor de intrek in het Kulturhus in 2006 weken de pioniers voor concerten uit naar onder meer de Dorpskerk, de Muziekkoepel, de voormalige Boskapel, de Orangerie, De Tapperij en De Keizerskroon. Voor de exposities maakte men gebruik van De Bundeling, van een autoshowroom, van een ruimte van de Rabobank, Hotel Avenarius, Reurles Huus en in de eerste jaren werden de cursussen gehouden op de zolder van Modecentrum Teunissen. “En zie, nu beschikken we over een eigen atelier- en expositieruimte in het Kulturhus. En de grote zaal mogen we gebruiken voor concerten. Was die in het de eerste jaren meer geschikt als ontvangstruimte in een crematorium, nu wordt de zaal voor concerten en lezingen door ons heel gezellig ingericht en heeft de zaal de uitstraling van een heuse theaterzaal”, aldus Bodegom.

Vrijwilligers

En een andere rode draad is de enorme ambitie, competentie en creativiteit van de vele vrijwilligers. Barbara Bodegom: “Het samenwerken in de werk- en projectgroepen en met het bestuur is niet zo eenvoudig als het lijkt. Natuurlijk liep niet altijd alles op rolletjes. Een enkele keer deed zich een breekpunt voor, maar telkens kwam de club er bovenop. Zoals in elk goed huwelijk was er wel eens ruzie over geld. Zo werd er heftig gedebatteerd over de besteding en investering van geld dat verdiend was met de uitermate succesvolle Kasteeltuinconcerten, die van 2000 tot 2012 bij Kasteel Huize Ruurlo werden georganiseerd. Maar de belangrijkste rode draad binnen de kring is natuurlijk de vrijwilligers. Wat zouden we zijn onder hun inzet en enthousiasme? Helemaal niets. Met ons allen hebben we in die 26 jaar onze club gemaakt tot wat die nu is”, aldus de voorzitter die het jammer vond dat de gemeente Berkelland afwezig was op de jubileumbijeenkomst na een eerder toegezegde aanwezigheid.

Ineke Lammers benoemd tot Lid van verdienste

Tijdens de jubileumbijeenkomst werd zondagmiddag Ineke Lammers benoemd tot Lid van verdienste voor al haar werkzaamheden voor KunstKring Ruurlo. Ze was achtereenvolgens en tegelijkertijd ‘huisvrouw’ van Reurles Huus, dame van de toiletten, coördinator voor het opruimen en schoonmaken van het kasteel en verzorger van de inwendige mens van de musici en vrijwilligers tijdens de Kasteeltuinconcerten. Ze richtte de Denktank (nu Cursusgroep) en de Museumgroep op, coördineerde de cursussen en verzorgde tot voor kort de catering van alle activiteiten en de verhuur van het atelier. En dat altijd zonder mopperen en met een vrolijke glimlach. Onder alle omstandigheden bewaarde ze de rust en bedacht ze een oplossing voor eventuele problemen.

Expositie en veiling werkstukken Femia Kok

Er zijn mensen bij KunstKring Ruurlo betrokken geweest die men niet gemakkelijk zal vergeten. Een daarvan was Femia Kok. Ze hoorde bij het dorp, ook al kwam ze uit de grote stad Rotterdam. Alles was trouwens groot aan Femia Kok, ook haar hart en verzameldrift. Kunst en handvaardigheid had ze van huis uit meegekregen en die kennis deelde ze ook maar wat graag met iedereen die er oren naar had. Veel Ruurloërs weten nog de tentoonstelling die ze jaarlijks organiseerde: Reurei. Ze had vitrines vol allerlei soorten mooie exemplaren van verschillende kunstenaars. Zelf beschilderde en beplakte ze ook eieren, met engelengeduld. Verder was ze heel bedreven in het aquarelleren. Ook met acrylverf was ze goed.
Daarnaast had ze dus haar prominente plek in de KunstKring. Er ging bijvoorbeeld geen Kasteeltuinconcert voorbij zonder Femia. Stevig geworteld achter de informatiestand. Met of zonder rolstoel: ze vroeg en kreeg aandacht. Ze was optimistisch en betrokken en vooral sociaal. Beiden, haar man Martin en Femia, hadden een overvol huis en een overvol hart. “Ik ben blij dat ik vandaag aandacht mag vragen voor een deel van haar verzameling. Ze zou trots en blij zijn dat niet alles verloren is gegaan. Dat er jaren op gepast is en dat de opbrengst naar een goed doel gaat. Haar sociale hart had daar ook al een bestemming voor gevonden. Alle baten gaan naar paardensport voor gehandicapten: ‘Manege zonder Drempels’ waarvoor Martin en Femia zich jarenlang hebben ingezet. Ik weet niet of het kan, maar wie weet zit er ergens een kijkgaatje, zodat ze een oogje in het zeil kan houden… In ieder geval heeft ze vandaag een verdiende ereplaats. Als er dan ook aan het eind een mooi bedrag overblijft zou dat een prachtig dankjewel zijn”, zo verklaarde oud-voorzitter Henk ter Horst tijdens de opening van een speciale expositie van Femia Kok waarvan een gedeelte van haar werken op zaterdag 28 augustus om 14.00 uur zullen worden geveild en die tot en met die dag te bezichtigen zijn in de theaterzaal van het Kulturhus. Veilingmeester is Fred Wiersema, erkend taxateur in kunst en antiek.

Jubileumexpositie 25 jaar KunstKring Ruurlo

Tot en met 28 augustus kan men in het Kulturhus terug kijken op 25 jaar KunstKring Ruurlo. In de grote zaal staan informatie, foto’s en andere materialen opgesteld die de geschiedenis in beeld brengen. Oud-voorzitter Joop Huisman van KunstKring Ruurlo opende samen met de 91-jarige Tine Alink zondagmiddag de expositie ‘Exposanten van vroeger en nu’ waaraan een groot aantal exposanten meewerkt die in de afgelopen 25 jaar op uitnodiging van de KunstKring hebben geëxposeerd onder wie Tine Alink. “Nu de KunstKring over een eigen werk- en expositieruimte beschikt kunnen we zeggen dat door de gestage ontwikkelingen in expositiemogelijkheden en het arrangeren van professioneel kunstonderwijs er belangrijke kwaliteitsverbeteringen te zien zijn tussen de exposanten van vroeger en nu. Het aantal onderwerpen is verminderd maar er zijn ook weer nieuwe onderwerpen bijgekomen zoals portretkunst. De onderwerpen zijn nu meer gericht op de kern van de beeldende kunst. We zien ook dat bij de huidige exposanten er meer diepgang en kwaliteit is. Dat is ook terug te zien in de expositie die zo dadelijk geopend wordt. De werken variëren van abstract tot fijn schilderen. We zien in de expositie dan ook een mooie kwaliteit en een kleurrijk en gevarieerd geheel”, zo beloofde Joop Huisman tijdens de opening.

Jubileumboek ‘Geschiedenis van een kunstkring’ 

Tijdens de jubileumbijeenkomst werd zondagmiddag het jubileumboek ‘Geschiedenis van een kunstkring’ gepresenteerd. ‘Meedoen met en genieten van kunst en cultuur’ is al jarenlang het motto van de KunstKring. Het boek gaat in grote lijnen over 25 jaar werken aan het bestaansrecht van een culturele vereniging in een overwegend agrarische regio. Een streek waarin de mensen van oudsher meer gericht waren op hard werken dan op kunstzinnige activiteiten. Maar men kan inmiddels met een gerust hart zeggen dat KunstKring Ruurlo een belangrijke en gewaardeerde plek inneemt in de gemeente Berkelland en zelfs in de Achterhoek. Het eerste hoofdstuk van het prachtige, met veel foto’s geïllustreerde 192 pagina tellende boek, dat is samengesteld door Lieneke Tanis en Barbara Bodegom, is gewijd aan het ontstaan, de bestuursperikelen, de problemen met de huisvesting en de activiteiten in het algemeen. Daarna volgen hoofdstukken die chronologisch maar meer in detail de gebeurtenissen beschrijven van de pijlers van de KunstKring: muziek, cursussen, exposities, lezingen en de Kasteeltuinconcerten beschrijven. De laatste namen een prominente plek in binnen de vereniging en verdienden volgens de samenstellers een eigen hoofdstuk. Het boek is via de website van KunstKring Ruurlo te bestellen: www. https://kunstkringruurlo.nl/jubileum/jubileumboek/ en kost 25 euro.

Uit handen van Izo Hoijtink van Probook ontvingen de samenstellers Barbara Bodegom (l) en Lieneke Tanis het eerste jubiluemboek. Foto: Bibi Bodegom
Oud-voorzitter Henk ter Horst van KunstKring Ruurlo opende de expositie stukken van Femia Kok die 28 augustus worden geveild. Foto: Jan Hendriksen
De 91-jarige Tine Alink opende onder toeziend oog van oud-voorzitter Joop Huisman van KunstKring Ruurlo de expositie ‘Exposanten van vroeger en nu’. Foto: Jan Hendriksen
Ineke Lammers. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant