Het echtpaar Weenink. Foto: PR

Het echtpaar Weenink. Foto: PR

Wederwaardigheden vanuit de hooiberg tijdens Kunstwandelroute Berkelland

Algemeen

BORCULO/RUURLO - De hooiberg aan de Dammerweg tussen Borculo en Ruurlo is op zondag 15 augustus voor de derde en laatste maal tijdens de Berkellandse Kunstwandelroute het toneel van toepasselijke en toegepaste niet-beeldende kunst. Ditmaal zal het Barchemse echtpaar Hendrik en Marianne Weenink de bezoekers van de hooiberg trakteren op een scala aan wetenswaardigheden, anekdotes, spreuken, verhalen en liedjes van hier en van weleer, samengevat onder de noemer ‘Wederwaardigheden’. Dichteres Marion Steur uit Doesburg declameert uit eigen werk.

Wie al eens een rondleiding in boerderijmuseum De Lebbenbrugge heeft gehad herkent in Hendrik Weenink misschien de gids die toen over van alles iets kon vertellen en die op alle vragen wel een antwoord wist. Niet alleen een vlotte prater die met zijn verhalen in staat is een avondvullend programma weg te zetten, maar ook iemand die beschikt over een vlotte pen en schijnbaar moeiteloos de tijd van toen onder woorden weet te brengen, getuige de boeken die hij geschreven heeft.
Zijn echtgenote, Marianne Weenink, is als geen ander in staat de optredens van Hendrik af te wisselen en te larderen met woord en muziek. Ook zij schrijft. Voornamelijk gedichten en liedjes. Zo maakte zij onder meer het Berkellied (zowel de tekst als de melodie) en de tekst van het Lebbenbruggelied. Op 15 augustus zal zij bezoekers en toevallige passanten getuige laten zijn van haar muzikale talent en enkele (eigen en andermans) liederen ten gehore brengen.
Samen verzorgen zij al vele jaren afwisselende programma’s waarin eigen belevenissen, ervaringen en verhalen uit de Achterhoek, gedeeltelijk in dialect, de verbindende factor zijn. Wie op een ontspannen manier nader kennis wil maken met die verhalen van toen of misschien eigen herinneringen weer eens tot leven wil laten komen mag een bezoek aan de hooiberg op 15 augustus zeker niet voorbij laten gaan.

Dichteres
Alsof dit nog niet genoeg is worden de optredens van Hendrik en Marianne Weenink afgewisseld met korte presentaties van Marion Steur uit Doesburg die, evenals eerder op 27 juni jl., haar eigen gedichten zal declameren. Enkele daarvan werden door Marion speciaal geschreven naar aanleiding van kunstwerken die een plaats hebben binnen de Berkellandse Kunstwandelroute. Een mooie combinatie en een speciale ode aan het Achterhoekse landschap.
De optredens bij de hooiberg vinden met korte pauzes plaats tussen 12.00 en 16.00 uur. De toegang is vrij. Wie de Kunstwandelroute loopt komt vanzelf ook langs de hooiberg. Voor wie rechtstreeks naar de hooiberg wil: de route staat beschreven in de gids die behoort bij de Kunstwandelroute.
Die gidsen zijn voor 4 euro verkrijgbaar bij het begin van de route (Boerderijmuseum De Lebbenbrugge) en bij de Berkellandse VVV-TIP- kantoren in Berkelland.

Marion Steur (staand) leest gedichten voor. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant