Tuin Memelink aan de Ruurloseweg in Borculo. Foto: PR

Tuin Memelink aan de Ruurloseweg in Borculo. Foto: PR

Mooiste tuinen van Borculo avond open

Algemeen

BORCULO - Groei & Bloei organiseert een avondopening bij de mooiste tuinen in Borculo. Op woensdagavond 18 augustus zijn van 18 tot 21 uur de tuinen te bezoeken van Chris en Rina Gosens (Prinses Irenestraat 16), Bertha en Anton Memelink (Ruurloseweg 6) en Louise en Dolf Bierhuizen (Haarloseweg 6).

De tuin van Chris en Rina Gosens ligt rondom het huis en is bijna 675 m2 groot. Hij is afgesloten met een hekwerk vanwege hun honden. Alle lijnen zijn recht. “Wij wilden een tuin die in overeenstemming was met de vorm en de stijl van het huis uit 1952”, aldus Chris en Rina. In de borders zijn over het algemeen stevige planten gebruikt. Aan de voorkant staan in de border staan twee leilindes en een mispelboom. Bij de keuken staan leiperen en elk jaar hangen er hanging baskets aan de schutting.
Aan de achterzijde van het huis bevindt zich een terraskamer met daarvoor een L-vormige vijver en een gazon met daarin twee hoogstam appelbomen: een sterappel en een goudrenet van meer dan vijftig jaar oud. Er staan een open tuinhuis en een kippenhok. Het achterste deel van de tuin, afgescheiden door een beukenhaag met daarin een rozenboog als doorgang, dient als moestuin met verschillende groenten zoals pluksla en ook zonnebloemen en lathyrus. Verder staat er een kas.

Verandering
De tuin van Bertha en Anton Memelink aan de Ruurloseweg 6 meet 750 m2, verdeeld over middelgrote voortuin en een grote achtertuin. De tuin is geheel opnieuw ingericht en is toch steeds aan verandering onderhevig. Er zijn brede borders met veel bloeiende planten om een groot assortiment te hebben, zodat er het gehele jaar wel iets bloeit. Vooral in het voorjaar als alle bollen uitlopen is het een kleurrijk geheel.
Een vijver en enkele kleine fonteintjes zorgen voor een contrast tussen planten en water dat de tuin dynamischer maakt. Doordat er geen totaaloverzicht is ziet de bezoeker telkens weer verrassende hoekjes. Verspreid over de tuin staan ook allerlei bonsai-boompjes, een hobby van Anton. Door het ontbreken van obstakels is de tuin goed toegankelijk voor rolstoel en rollator.

Beeldentuin
De tuin van Louise en Dolf Bierhuizen ligt op de rand van Borculo naast zwembad ‘t Timpke. Beeldentuin AJ & LW Bier is 1600 m2 groot en is verdeeld in een voor- en achtertuin met diverse terrassen. Door het niveauverschil van twee meter krijgt het een bijzondere vormgeving die door de bezoekers als zeer verrassend wordt ervaren.
Vanaf de weg is niet te zien dat er zo’n weelderige tuin ligt met subtiele doorkijkjes, een mooi gevormde vijver en prachtige beelden. Op diverse zitjes kan de bezoeker op zijn gemak de tuin en alle zelfgemaakte sculpturen te bekijken. Louise maakt beelden van keramiek en Dolf beelden van hout en ook staan er gezamenlijke werken. Deze zijn te koop.
Meer info op de website.


beeldentuin-gelderland-exposities.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant