In 2019 vond de laatste rommelmarkt van de Vrouwen van Nu Ruurlo plaats. Foto: Fotoarchief Jan Hendriksen

In 2019 vond de laatste rommelmarkt van de Vrouwen van Nu Ruurlo plaats. Foto: Fotoarchief Jan Hendriksen

Doek valt voor rommelmarkt Vrouwen van Nu Ruurlo

Algemeen

Zoektocht naar opvolgers levert geen resultaat op

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Het Ruurlose Kerkplein bleef afgelopen zaterdag angstvallig leeg. Voor het eerst in bijna dertig jaar geen tientallen kraampjes en elkaar verdringende koopjesjagers. De Rommelmarktcommissie van de Vrouwen van Nu Ruurlo besloot enkele weken geleden definitief een punt achter het evenement te zetten dat de vrouwen sinds 1993 steevast elk jaar op de eerste augustuszaterdag organiseerden. Directe oorzaak: geen ‘opvolgers’ voor de inmiddels op leeftijd geraakte commissieleden.

Nadat de markt vorig jaar door corona ook geen doorgang had kunnen vinden lieten de commissieleden Jo Sprukkelhorst, Dini Ligterink, Johanna Rijkenbarg, Gerda Langenbarg, Alie Luesink, Willemien Reurink en Gerda Rijkenbarg een duidelijke noodkreet horen. “Vinden we geen opvolgers dan betekent dat het einde van een succesvol evenement dat jaarlijks enkele duizenden euro’s bij de penningmeester in het laatje bracht”, vertelde Gerda Rijkenbarg toen.
Diverse jongere leden werden door de commissieleden benaderd en ook werd uitgekeken naar andere organisaties om het stokje van de zeven vrouwen over te nemen. Maar jammer genoeg diende zich niemand aan. “Zonde, maar het is niet anders. Onze noodkreet werd niet gehoord”, aldus een toch enigszins teleurgestelde Rijkenbarg.

Eerste editie
Gerda weet nog waar en wanneer de eerste editie was. “In augustus 1993 op het erf van de familie Blikman aan de Vordenseweg. In 1996 zou de Ruurlose Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen haar vijftigjarig bestaan gaan vieren. In aanloop naar dat jubileum wilde de vereniging wat extra financiële reserves kweken om het bestaansfeest groots te kunnen vieren. En toen kwam men op het lumineuze idee om een rommelmarkt te houden. In die tijd organiseerde Speeltuinvereniging Ruurlo in samenwerking met muziekvereniging Sophia’s Lust ook jaarlijks een rommelmarkt in Ruurlo. Maar die was in het voorjaar. “In goed overleg zijn wij tijdens de toenmalige Evenementenweek begin augustus een rommelmarkt gaan houden.”

Traditie
De markt van de Speeltuinvereniging en Sophia’s Lust verdween midden jaren negentig van de vorige eeuw van de agenda. Maar die van de Vrouwen werd een traditie. Bij de eerste editie brachten bijna alle leden iets persoonlijks in. “Zelfgebreide pannenlappen, zelfgemaakte bloemstukken en allerlei snuisterijen. Je kon het niet zo gek bedenken. We hadden toen ook nog het Rad van Avontuur”, zo weet Rijkenbarg zich te herinneren.

Hoogtepunt
De rommelmarkt was altijd belangrijk voor Vrouwen van Nu Ruurlo. Het leverde niet alleen welkome extra inkomsten op, het was ook altijd een van de hoogtepunten uit hun activiteitenagenda. Vanaf de eerste editie kon de Rommelmarktcommissie een beroep doen op zo’n veertig leden die tijdens de markt de handen flink uit de mouwen staken en de mannen van de commissieleden en enkele leden die voor het ‘zwaardere werk’ werden ingezet. Zeker in de periode toen er nog meubels, kasten en bedden ingezameld en verkocht werden. Maar vanwege ruimtegebrek behoorden die de laatste jaren al niet meer tot het assortiment.

Derde Hands
Het huisadres van Gerda Rijkenbarg fungeerde de laatste jaren steevast op de eerste zaterdagmorgen van de even maanden als inzamellocatie voor de Ruurloërs die spullen over hadden. Gerda: “Die brachten we dan naar de opslagruimte in het buitengebied.”
De vrouwen hadden in al die jaren verschillende opslaglocaties waar de ingebrachte spullen direct werden gesorteerd. Maar het meeste is inmiddels weg. “We hebben vorige week een groot gedeelte van alle goederen die nog opgeslagen stonden geschonken aan Stichting Derde Hands. Het doel van deze stichting is om in de ruimste zin van het woord kleinschalige, materiële hulp te bieden aan projecten in ontwikkelingslanden, ongeacht geloof of politieke overtuiging. Daar hadden we een goed gevoel over”, aldus Gerda Rijkenbarg. :”Daarom hebben we alle nog goed bruikbare goederen aan deze stichting geschonken.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant