Gevaar voor grote klappen rond NOW-steun

Algemeen

Deadline voor verplichte definitieve berekening nadert

AMSTERDAM - Maar liefst 37 procent van de werkgevers weet niet dat zij zélf de definitieve berekening van hun NOW-tegemoetkoming moeten aanvragen. Dat levert grote risico’s op voor hun onderneming, want als zij dat niet doen voor de deadline van 31 oktober kan dat leiden tot terugvordering van het gehele voorschot, ongeacht of zij er recht op hadden.

Tot nu toe heeft pas zo’n 42 procent van de werkgevers in Gelderland de definitieve berekening voor het vaststellen van de hulp in de eerste aanvraagperiode NOW aangevraagd. Dat blijkt uit onderzoek van UWV.
Van begin april tot eind mei 2020 vroegen ruim 139.000 werkgevers via de NOW-regeling een tegemoetkoming in hun loonkosten aan. Het aanvragen en ontvangen van het voorschot was de eerste stap van het proces. Aanvragers moeten nu ook nog zelf de berekening aanvragen om het definitieve steunbedrag te bepalen. Landelijk hebben tot nu toe zo’n 60.000 werkgevers een definitieve berekening voor de eerste steunperiode aangevraagd. Ruim 79.000 van hen (57 procent) hebben dit echter nog niet gedaan.
In de Achterhoek gaat het om 1406 van de 2399 aanvragers. Bij de Gelderse arbeidsmarktregio’s heeft de Achterhoek het op één na hoogste percentage (58,6), samen met Rijk van Nijmegen. Alleen in Midden-Gelderland heeft een nog hoger percentage werkgevers (60,2) nog niets ingediend.

Eerste periode
Voor de noodsteun in de eerste steunperiode kunnen werkgevers nog tot en met 31 oktober 2021 een definitieve berekening aanvragen. Janet Helder, bestuurslid bij UWV: ‘Er is nog tijd. Maar werkgevers die geen aanvraag doen voor de definitieve berekening lopen het risico dat ze straks in de problemen komen. Geen definitieve berekening betekent dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld en je dus je hele voorschot moet terugbetalen. Dat willen we voorkomen. Dat we nu op slechts 42 procent zitten, is dus zorgwekkend.’
Werkgevers die een derden- of accountantsverklaring nodig hebben, lopen tegen een aanvullend probleem op. Helder: “Het is ontzettend druk bij boekhouders en accountants momenteel. Daarom is het echt belangrijk dat werkgevers weten dat ze zélf in actie moeten komen en dat ze nu aan de slag moeten.”

Niet op de hoogte
Van de werkgevers die nog geen aanvraag hebben ingediend, geeft 44 procent aan nog bezig te zijn met het verzamelen van documenten of te wachten op de derden- of accountantsverklaring. Zo’n 15 procent zegt bewust te wachten.
Werkgevers kunnen hun definitieve berekening aanvragen sinds 7 oktober vorig jaar. Om te bepalen op welke definitieve tegemoetkoming de werkgever recht heeft wordt gekeken naar de daadwerkelijke loonsom en het daadwerkelijke omzetverlies.
Wat een werkgever moet doen om een definitieve berekening aan te vragen heeft UWV op een informatiepagina uiteengezet. Daar zijn onder meer uitlegvideo’s, stappenplannen en simulatietools te vinden. Daarnaast is het mogelijk om te bellen naar UWV Telefoon NOW via 088-8982004.
De data uit dit bericht zijn gebaseerd op een onderzoek van UWV onder meer dan 5.400 respondenten die in de eerste periode NOW hebben aangevraagd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant