Wanneer in de vorige eeuw een varken op de boerderij geslacht was door huisslachters dan kwam het op een ladder te hangen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk Oltvoort.

Wanneer in de vorige eeuw een varken op de boerderij geslacht was door huisslachters dan kwam het op een ladder te hangen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk Oltvoort.

Barchem krijgt eindelijk zijn eigen ‘slachtvisite’

Algemeen

‘Vetpriezen’ tijdens Herfstfair in en rond dorpshuis ‘t Onderschoer

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - Het ziet ernaar uit dat Barchem op zondag 14 november eindelijk zijn eigen slachtvisite krijgt, in navolging van Noordijk, Toldijk, Zelhem en Geesteren. Het was de bedoeling om deze traditie vorig jaar al nieuw leven in te blazen, maar corona gooide roet in het eten. Dit jaar zal tijdens de Herfstfair dorpshuis ‘t Onderschoer alsnog het toneel zijn van het ‘vetpriezen’ en al het andere dat bij deze traditionele ‘visite’ hoort.

Barchem wilde niet achterblijven bij andere dorpen, die al vele jaren in november een slachtvisite organiseren. Beheerder Henri Schepers van dorpshuis ‘t Onderschoer en de Barchemers Hans en vader Henk Oplaat en Ron Menop staken daarom begin vorig jaar de koppen bij elkaar om de ‘slachtvisite’ nieuw leven in te blazen en er een traditioneel evenement van te maken.

Uitgebeend
Tijdens de eerste Barchemse slachtvisite op zondag 14 november van 11.00 tot 16.30 uur zal op een ‘ouderwetse’ manier een varken worden uitgebeend om verwerkt te worden tot allerlei producten die vooral de ouderen nog kennen zoals balkenbrei, zure zult, hoofdkaas, metworst en verschillende soorten spek. Al deze producten zijn ook te koop.

Ladder
In vroeger tijden lieten de boeren in de slachtmaand november steevast een varken slachten dat dan op een ladder op het erf werd opgehangen. Wanneer er dan op de boerderij een varken of koe door huisslachters (een uitgestorven beroep) was geslacht dan kwamen volgens alle buren langs om te kijken of er mooi vlees aan het varken zat. Dat werd dan ‘gevierd’ met een borreltje. Vandaar de naam ‘vetpriezen’.
Deze traditie kon men in de jaren ’50 van de vorige eeuw en in de tijd daarvoor op vele boerderijen in de Achterhoek en Twente tegenkomen. Wel in november natuurlijk, want dit was bij uitstek de slachtmaand. De temperatuur was dan meestal beter geschikt om het vlees te verwerken. De vleesvoorraad werd op peil gebracht om de koude wintermaanden door te komen met de grote gezinnen die men immers aan het eten moest houden. Met de komst van de abattoirs ging deze oude traditie in de vorige eeuw verloren.

Oude ambachten en informatie
Aan de Herfstfair zullen verder 45 standhouders, bestaande uit diverse Barchemse verenigingen en ondernemers, medewerking verlenen. Zij tonen in hun kraam onder meer oude ambachten en geven informatie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant