De keizersmantel is terug in de Achterhoek. Foto: Sander Grootendorst
De keizersmantel is terug in de Achterhoek. Foto: Sander Grootendorst

De terugkeer van ‘de keizer’

Algemeen

ACHTERHOEK - Keizersmantels, grote bruinoranje vlinders, zijn terug van weggeweest. In Achterhoekse bossen kun je ze tegenkomen.

Door Sander Grootendorst

Vanwege corona zien veel vakantievierders deze zomer af van een reis naar het buitenland, maar in eigen land valt ook van alles te beleven. Soms voelt het alsof je in het buitenland bént. Vorige week maandag bijvoorbeeld, toen langs een wandelpad opeens twee keizersmantels voorbij kwamen zoeven, waarvan er eentje, fototechnisch gunstig, vóór mij op een paardenbloem plaatsnam. De vleugels van boven bruinoranje, voorzien van sierlijke zwarte strepen, aan de onderzijde lichtgroenig met witte lijnen. Keizersmantels behoren tot de familie van de parelmoervlinders. In en nabij bossen waren het altijd algemene verschijningen, maar in de loop van de vorige eeuw werden in ze in Nederland steeds minder gesignaleerd, in heel 2001 nog maar één exemplaar. 

Zelfs als je niet erg op vlinders let, kun je keizersmantels, behoorlijk grote vlinders, kennen van campings in de Eifel, Luxemburg, en verder weg: daar vliegen ze volop. Het was dus een soort vakantieherinnering vorige week. Een hernieuwde kennismaking met de vlinder waarvan het vrouwtje haar eitjes afzet op bomen die in de buurt staan van waar viooltjes groeien: het voedsel voor de rupsen. 

Ik had op een ontmoeting bedacht kunnen zijn, want in het tijdschrift van de Vlinderstichting stond enkele jaren geleden een artikel over de terugkeer van ‘de keizer’. Keizersmantels hebben sterke zwerfneigingen en kunnen grote afstanden afleggen. Allicht gestimuleerd door de aanhoudend warme zomers bleven ze zoetjesaan langer in Nederland hangen. Een van de heroverde locaties is een bos nabij Winterswijk, waar ze zich vermoedelijk sinds 2011 ook weer voortplanten. Op de plek waar ik ze zag, tussen Vorden en Baak, doen bosviooltjes het goed. Volgend voorjaar maar eens kijken of er keizersmantelrupsen aan hebben zitten knabbelen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo