Illustratie: Marc Weikamp
Illustratie: Marc Weikamp

Boeren, burgers en buitenlui | Als thuis echt thuis is, met Chantal Liesveld

Algemeen

ACHTERHOEK – In Boeren, Burgers en Buitenlui spreken we met inheems, import en idealist over hoe het leven in de Achterhoek is. We evalueren en fantaseren en Marc Weikamp zal illustreren, omdat de regio er is om te eren. Deze keer een gesprek met Chantal Liesveld. Ruim vijf jaar geleden kwam ze vanuit de hectiek aan de Vinkeveense Plassen terug naar de Achterhoek. “Daar had ik nooit rust. Nu wel, daar word je leuker door.”

Door Josée Gruwel

We lopen langs het huis, woonboerderij De Olde Veld Hoeve, aan de rand van Hengelo. Nadat het drie jaar leeg stond kochten Chantal en Gerard het ruim vijf jaar geleden. ‘Handen uit de mouwen en opknappen’ was het devies. Dat gold ook voor de tuin.
Labradors Luus en Sjors, twee lieve honden, lopen rustig mee als zich de paradijselijke siertuin ontvouwt: Engelse borders in organische vormen, vol met kleurrijke zomerbloeiers. Chantal vertelt: “We hebben het geluk dat in de tuin mooie oude bomen staan, waardoor er een soort sprookjesachtige sfeer ontstaat. Vooral de oude notenboom in het midden is sfeerbepalend.”
Hoe verder we van de boerderij afgaan, hoe natuurlijker de tuin wordt. “Nieuw dit jaar is dat we het gras niet maaien in de boomgaard en ook richting het rabattenbos, waar zich regelmatig reeën bevinden.”
Met kartonnen fietsdozen van de rijwielzaak om de hoek hebben de twee een gedeelte van het grasland bedekt, grond erop gestort en een zadenmengsel ingezaaid. “Het resultaat wordt met de week mooier!”
We kijken naar de lucht. Chantal wijst. “Daar is het oosten en zo gaat elke dag de zon. Sinds ik hier woon kijk ik vaak naar de lucht. Luchten zeggen zoveel.”

Met een boeket veldbloemen op de tuintafel, een kan met water en plakken ‘Hengelse’ appelcake op een bord, met Luus en Sjors aan onze voeten, vertelt Chantal over haar geschiedenis. Hoe ze op tweejarige leeftijd met haar ouders naar Doetinchem verhuisde, later ging studeren in Utrecht, daar op kamers ging en via Hilversum en Amstelveen in Vinkeveen belandde. Uiteindelijk – om dicht bij haar ouders te wonen – kozen Gerard en zij voor de Achterhoek. Daar wilden ze graag landelijk wonen. Op Funda vonden ze hun woonboerderij, hun droomplek. “De eerste keer dat we hier samen wakker werden, hebben we elkaar geknepen. Ja, het was inderdaad echt. Elke ochtend als ik wakker word, denk ik nog steeds: oh, dat ik hier woon. Voor Gerard is hier wonen ook bijzonder. Hij vindt nog steeds dat we in een vakantiegebied leven.”

Chantal kijkt even door de bril van Gerard. “Voor hem was de Achterhoek nieuw. Toen we de eerste keer in het dorp liepen ervaarde hij dat de mensen ons allemaal goeiedag zeiden. Hij vroeg aan mij: ‘Ken je die?’, niet wetende dat je hier iedereen groet, dat dat normaal is. Inmiddels is hij zo verknocht aan de streek dat hij de Achterhoek het liefst zo weinig mogelijk verlaat en met tegenzin de IJssel oversteekt.”

‘De mensen relativeren hier veel meer. Dat zie je terug in de humor’

En de leus ‘Doe maar normaal’? “Het gaat er hier niet om wat je bent, zoals in onze vorige woonplaats, maar wie je bent. De mensen hier zijn bescheiden, roepen niet als je ze in de supermarkt tegenkomt dat ze gisteren bij de achterneef van een beroemd persoon aan tafel zaten. Ze relativeren hier veel meer. Dat zie je terug in de humor. Zo simpel, zo zelfkritisch, zo geweldig. Als je er oog voor hebt, zie je die humor overal.” Ze laat een trommeltje zien met Achterkoekjes, vertelt over de Hengelose zandkoekjes (met een knipoog naar ’t Zand), en over de leukste reclame die ze ooit op een bord langs de A18 zag: ‘Zwarte Cross, ook veur blanken’.

Om Hengeloërs te leren kennen ging ze op tennis en meldde zich aan bij de Tuinclub Hengelo. Tijdens het ‘Tuinrondje Hengelo en omgeving’ stelt ze, met nog vijf andere tuineigenaren, van mei tot en met oktober elke laatste zondag van de maand haar tuin open.
Ook zat ze een poosje in de politiek. “Ik ben nieuwsgierig naar wat er speelt, bijvoorbeeld in het sociale domein of bij de huisvesting. Maar als je je daarin echt wilt verdiepen kost het heel veel tijd.” Maar zoveel tijd heeft ze niet, want naast haar hobby’s heeft ze een B & B en een parttime baan als purser bij de KLM, het bedrijf waar ze al 26 jaar werkt. “Bij beide wil ik het – op gepaste afstand – mensen naar de zin maken.”
Chantal vliegt dus de hele wereld over. Is er misschien een plek waar ze nog eens dolgraag wil wonen? “Nee, de mooiste locatie is hier in Hengelo. Hoewel, ik heb wel iets met Spanje, spreek ook Spaans. Mijn dochter woont nu in Valencia, een goede reden om vaker naar Spanje af te reizen. Als ik voor mijn werk op Spanje vlieg, vind ik het bij vertrek altijd moeilijk om de vliegtuigdeur dicht te trekken. Wat mij aantrekt in Spanje? Het klimaat en de bevolking, vooral in het zuiden.”

Heeft ze een droom?
“Nee, niet specifiek. Ik wil graag dat alles blijft zoals het is. Ik ben tevreden. Misschien wil ik nog eens een reis maken naar Nieuw-Zeeland, maar dat hoeft niet direct. Als thuis echt je thuis is, dan is op vakantie gaan niet zo belangrijk meer. Dat was eerder wel anders, toen leefde ik van vakantie naar vakantie.”
Terwijl Luus en Sjors toekijken, pakt Chantal een schilderij. Achter het glas een gedicht, in rode kruissteek geborduurd. Het hing in het huis toen ze het bezichtigden en na de koop mochten ze het van de erven houden.

Mien Achterhook, in ‘t Geldersland
Ik zal oe nooit vergetten
De streek waor ik geboren bun
Waor ik mien jeugd heb è sletten
Al gao ik heel de wereld deur
Zee ‘k oe zo vaak neet meer
Mien hart dat trok, waor ik ok bun
Altied naor d’n Achterhook weer


Illustratie: Marc Weikamp 

8 keer 8erhoeks met Chantal Liesveld

Favoriete plek:
“De tuin van De Olde Veld Hoeve. Hier kan ik mezelf zijn, is het relaxed. Dat geldt trouwens voor het hele dorp. Je kunt hier gerust als je in de tuin werkt en iets nodig hebt met je oude tuinbroek en op klompen naar de Welkoop of naar Niels van de Enorm gaan. Niemand kijkt ervan op of denkt zou het wel goed met haar zijn.”

Mooiste bedrijf/organisatie:
“De Feestfabriek. Ze zorgen voor zoveel plezier. Daar ben ik trots op. Zelf vinden we Mañana Mañana heel leuk. Daar gaan we graag naartoe.”

Mooiste gebouw:
“Kasteel Vorden. Hoe dat ligt, en met die mooie oprijlaan. Heel bijzonder trouwens dat Vorden zoveel kastelen heeft. We bevelen de gasten van onze B&B altijd de Achtkastelenroute aan.”

Inspirerende Achterhoeker:
“Ria Nijhof uit Rekken. Ze heeft een ‘labradorcarrière’ van meer dan 25 jaar, met showen van labradors, jachttraining en met enige regelmaat nestjes pups. Wij zaten bij haar op hondencursus en genoten van haar kennis van zaken, maar vooral van haar droge humor, woordgrapjes en oneliners. Als een laatkomer zei: ‘Ik ben te laat’, dan zei zij: ‘Nee, je bent te laat vertrokken.’”

Favoriete artiest/kunstenaar:
“Boegbeeld Bennie Jolink. Ik heb hem altijd op afstand gevolgd, zijn muziek, zijn manier van praten. Hij miste de Achterhoek ook toen hij in het westen woonde en is er nu niet meer weg te denken. Van Bennie Jolink zou je kunnen zeggen dat hij in het landschap past. Hij ís de Achterhoek voor mij.”

Lekkerste gerecht/drank:
“Kniepertjes. Bij de eerste keer Oud en Nieuw in ons huis kwam Lysanne van de buren een bordje vol brengen. Daarnaast hou ik ook heel erg van een Bronckhorster biertje, alleen al omdat ik het verhaal erachter zo mooi vind. Over de Ier Steve Gammage die in de Achterhoek woont en op zijn vijftigste het roer omgooide en van schilder een succesvol bierbrouwer werd.”

Mooiste lied:
“’De Overkant’, van Suzan en Freek. Een leuke tekst over deze streek. Alleen moet je je fiets hier wel op slot zetten hoor!”

Mooiste uitdrukking:
“Attamottamotta, als het moet dan moet het. Uit mijn jeugd kan ik me deze uitdrukking niet herinneren. Ik hoorde hem van Frans Miggelbrink. Gelukkig kan ik het dialect goed verstaan, maar iemand die hier niet vandaan komt moet wel even denken.”

Voor info over de tuin: www.benbdeoldeveldhoeve.nl/tuin-de-olde-veld-hoeve 


Chantal’s passie is haar paradijselijke siertuin. Foto: Josée Gruwel 


Bent u of kent u een goede kandidaat voor deze rubriek? Meld dit dan bij redactie@achterhoeknieuws.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant