<p>Jan Zappeij en Diederik. Foto: Rob Stevens</p>

Jan Zappeij en Diederik. Foto: Rob Stevens

‘Berkellands groenste raadslid’ begint een nieuwe partij

Jan Zappeij: ‘Zijn we de weg kwijt in Nederland?’

Door Rob Stevens

BORCULO-RUURLO - Jan Zappeij heeft het druk met de oprichting van zijn Burgerbeweging Berkelland. De nieuwe partij die volgend jaar meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hij heeft donderdag een aantal telefoongesprekken en voor de week erop al weer een viertal afspraken in zijn agenda staan. Allemaal met kandidaten die zich bij de partij willen aansluiten en denken daarvoor iets te kunnen betekenen.

Het is voor Jan Zappeij, oud-raadslid en -wethouder voor de PvdA, een zekerheid dat Burgerbeweging Berkelland goed zal scoren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Er klinkt zelfvertrouwen en vastberadenheid in zijn stem.
Directe aanleiding voor Zappeij om een nieuwe partij te lanceren is het feit dat hij vindt dat burgers te weinig worden gehoord. En ook dat er in de huidige politieke constellatie van Berkelland te weinig ruimte is voor discussie. Jan Zappeij: “Alles is dichtgetimmerd in coalitieafspraken. Maar waarom voelt het als een nederlaag wanneer een voorstel door de oppositie wordt weg gestemd? Er moet veel meer ruimte zijn voor open debatten en besluitvorming. Je moet niet bang zijn voor afwijkende geluiden. Ik zou het juist mooi vinden als voor verschillende vraagstukken steeds andere politieke meerderheden worden gevonden. Het CDA is te machtig geworden met haar bijwagen GemeenteBelangen. Het zou goed zijn als dat wat minder werd. Het slaafse midden is een slap midden.”

Windturbines
Net zoals er politiek te weinig argumentatie van de oppositie ‘wordt gehoord’ geldt dat volgens Zappeij ook voor de geluiden uit de samenleving, van Berkellanders. Zoals bijvoorbeeld de tegenstanders van windturbines en zonneparken. Het energievraagstuk moet in Europees verband worden opgelost. Nederland is daarvoor te klein volgens hem, alleen al omdat er ook nog een miljoen woningen bij moeten komen. Zappeij: “We zijn de weg kwijt in Nederland. In Berkelland moeten geen windturbines en zonneparken op het land komen, die horen in zee en op daken. Op land leidt het alleen maar tot landschappelijke verwoesting.”
De partij beschikt nu over een programma van vier kantjes. Op hoofdlijnen, volgens Zappeij. Alhoewel de lijst met aandachtspunten aardig wat kleine concrete voorstellen bevat. Zoals het voorstel (elektrische) fietsers op (bijna) alle kruisingen voorrang te geven. Nederland heeft het grootste aantal verkeersslachtoffers onder fietsers. Of de suggestie voor tweetalige plaatsnaamborden (in het Achterhoeks èn ABN). Berkelland meldt nu al een aantal keren een overschot op de begroting. Zappeij: “Tijd om de bezuinigingen te stoppen en dat geld in cultuur en de sport te stoppen.

Nieuw kiessysteem
Burgerbeweging Berkelland is de zoveelste partij in het politieke landschap. Wordt een gemeente dan niet moeilijker bestuurbaar? Ook Zappeij vind het bestuurlijk niet werkbaar als er te veel partijen komen. Hij pleit daarom voor een kiessysteem met twee rondes. Na de eerste ronde blijven de zes grootste partijen over waaronder op basis van een tweede stemronde de zetels worden verdeeld. Geen optie voor de korte termijn, het vereist waarschijnlijk een aanpassing van het kiesstelsel.
Zappeij vindt ook dat er minder vergaderd moet worden. Discussies mogen best wat strakker geleid worden. Te vaak worden argumenten herhaald. Als raadslid heeft Zappeij ooit met Jaap Jonk van het CDA een cursus opgesteld hoe je een beter raadslid wordt. Een van de belangrijkste aandachtspunten: ‘Hou het kort!’ Zijn Burgerbeweging Berkelland moet een partij worden waar ruimte is voor humor en een potje bier. Voor zurigheid is geen plaats.

Groen
Volgens eigen zeggen was Jan Zappeij destijds het groenste raadslid van Berkelland. Hij eet al 25 jaar geen vlees en kwam altijd op de fiets naar de raadsvergaderingen. Hij roept iedereen die denkt iets voor Burgerbeweging Berkelland te kunnen betekenen op zich bij hem aan te melden: j.zappeij@hotmail.com.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden