Er moet weer een speeltuin komen in 't Loo. Wat de buurtkinderen betreft liever gisteren dan vandaag. Foto: PR.

Er moet weer een speeltuin komen in 't Loo. Wat de buurtkinderen betreft liever gisteren dan vandaag. Foto: PR.

Kinderen missen speeltuin na verwijdering toestellen

Algemeen

Buurtbewoners hopen dat gemeente alsnog snel in actie komt

RUURLO - Kinderen uit Ruurlo kunnen sinds twee maanden niet meer terecht in hun speeltuin in de woonwijk ‘t Loo. Een groot aantal speeltoestellen bleek namelijk niet meer veilig en werd afgekeurd. Daarom werden ze door de gemeente Berkelland verwijderd. Maar sindsdien is er niets gebeurd.

“Die veiligheid is een groot goed, maar er werd een belangrijke stap gemist: wat komt ervoor terug”, zo vroegen buurtbewoners van ‘t Loo zich af. “Hoe kun je de Ruurlose kinderen hun dagelijks klimmen en klauteren afnemen zonder met een goed alternatief te komen?” Buiten spelen is een van de gezondste activiteiten voor de jeugd, maar zonder speeltuin is dat lang niet zo leuk. En als de kinderen na schooltijd niet meer kunnen klimmen en klauteren gaan ze op zoek naar iets anders. Graven, zwart zand en sjouwen met kapotte stenen zijn echter niet de juiste speeloplossing.

Gevaarlijker
Kinderen reageerden: ‘Mama, waar zijn de glijbaan en de zandbak?’ ‘Het is nu nog gevaarlijker dan eerst’, ‘Het is zo saai’, ‘Oma, wie heeft de glijbaan stukgemaakt?’ En straks is het zomervakantie: welke activiteiten gaan de kinderen dan ondernemen?
Ook de scholen en Kinderopvang Avonturijn maakten graag gebruik van deze speeltuin, weten de buurtbewoners. Daarom moet er snel wat gebeuren. Wat de buurtkinderen betreft liever gisteren dan vandaag.

Ideeën
Ouders hebben via verschillende kanalen met de gemeente Berkelland contact gezocht en ook wel gevonden, maar tot nu toe zonder bevredigend resultaat. Nu hebben buurtbewoners een brief ontvangen met de uitnodiging om met ideeën te komen. Dat lijkt veelbelovend. Echter, er waren al suggesties ingestuurd door een actieve groep buurtbewoners - vóór deze brief - maar die werden afgewezen. Wat is er dan wel mogelijk? De buurt is niet onredelijk in haar voorstellen. Goede toestellen gaan twintig jaar mee. Voor een jaarlijkse last van 2300 euro (rente en afschrijving) krijgt de speeltuin weer de grandeur die hij had.
“Als je weet dat in de wijk ‘t Loo ongeveer zevenhonderd mensen wonen en de gemeente jaarlijks per inwoner ruim 2800 euro budget heeft, dan is maar een klein gedeelte van dat budget nodig. Maak van de speeltuin weer een speeltuin in plaats van de oud-Germaanse grafheuvel, die het nu is. Want het is verdrietig dat de teleurstelling van de kinderen niet kan worden weggenomen, omdat er op geen enkele wijze duidelijkheid wordt geboden over de mogelijkheden Het (b)lijkt dat de gemeente geen urgentie-besef heeft”, zo is de mening van de buurtbewoners.

Vertrouwen
De urgentie wordt wel breed gevoeld onder kinderen en hun ouders; dat maken reacties op de sociale media van ouders en kinderen, ook woonachtig ver buiten ’t Loo, wel duidelijk. Daarom houden de buurtbewoners vertrouwen dat er links- of rechtsom een goede oplossing zal komen.

Reactie gemeente Berkelland
De gemeente Berkelland laat in een reactie weten dat er elk jaar een grote en een kleine inspectie van alle speeltoestellen in de gemeente plaatsvindt om te kijken of deze nog voldoen aan de officiële veiligheidseisen. “Naar aanleiding van de laatste inspectie is gebleken dat enkele toestellen slecht waren. Om te voorkomen dat er een onveilige situatie zou ontstaan, zijn er die speeltoestellen verwijderd. Dit betrof ook een groot houten klim klautertoestel. Reparatie was hier niet meer aan de orde. Het is weliswaar een gemis dat het grote klim klautertoestel er nu niet meer staat. Dit was een teleurstelling voor veel kinderen. Maar het is niet zo dat er niets meer te spelen valt in de wijk deze zomer. Er zijn nog twaalf speeltoestellen over aan de Hazelnoot, voor verschillende leeftijden”, aldus communicatieadviseur Henny Roos van de gemeente Berkelland. Tevens is er een beleidsplan spelen en bewegen in ontwikkeling, waarin door de gemeente Berkelland wordt gestreefd naar voldoende voorzieningen om bewegen en spelen in de openbare ruimte te stimuleren. Henny Roos; “Het budget voor beheer is beperkt, daarom wordt ook gekeken naar een betere verdeling over het aantal kinderen per leeftijdsgroep dat in een wijk of kern woont. De voorzieningen die er zijn, moeten kwalitatief goed zijn, zodat de veiligheid gegarandeerd kan worden, en het onderhoud beperkt is. Ook wil de gemeente meer rekening houden met mensen met een beperking. Juist aan de Hazelnoot zijn hiervoor kansen, wat de reden is dat samen met de inwoners gekeken wordt hoe de speelplek ook in de toekomst een mooie voorziening kan blijven, voor alle kinderen.”

Er kunnen nog tot 25 juni ideeën worden ingeleverd. Aan de hand daarvan (en aan de hand van het concept beleidsplan spelen en bewegen dat in ontwikkeling is) wordt een plan gemaakt. “Dit is in september in concept gereed. Dan kunnen inwoners nog weer reageren op het concept plan. We moeten ook rekening houden met andere wijken en kernen. Er is aan de kinderen van de hele wijk gevraagd om suggesties te doen voor de speelvoorzieningen in de wijk, en uiteraard is ook aangegeven dat ideeën van volwassenen welkom zijn”, aldus Henny Roos.

Op 8 juni zijn 450 brieven verstuurd. Aan de hand hiervan wordt een plan gemaakt. Daarbij wordt ook rekening gehouden met kinderen met een beperking, zodat ook zij hier kunnen samenspelen met andere kinderen. Henny Roos: “Tot nu hebben we ongeveer twintig reacties binnen van kinderen, ouders, ouderen en mensen die suggesties hebben voor spelen voor kinderen met een beperking. Uiteenlopend van heel kleine wensen tot wel terugplaatsen van het hele grote klimklautertoestel. In het te maken plan wegen we af wat redelijk en haalbaar is.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant