De hooiberg. Foto PR
De hooiberg. Foto PR

Kunst bij de hooiberg

Algemeen

BORCULO - In een aantal weekenden zullen enkele niet-beeldende kunstenaars hun kunst en vaardigheden tonen aan de bezoekers en wandelaars van de Kunstwandelroute bij Borculo. Ook op deze manier wil Kunstkring B-Art, organisator van de kunstroute, laten zien dat cultuur en natuur zich uitstekend lenen voor een Ode aan het Landschap. Passend decor voor deze korte woordbeelden is de hooiberg.

De Doesburgse kunstenares Marion Steur doet de aftrap op zondag 27 juni 12.00 uur. Van haar is ook een gedicht opgenomen (nummer 7) in de kunstwandelroute. “Zoals de natuur voor veel mensen van nature een brug slaat tussen het hoofd en het hart of tussen het brein en de buik, zo kan ook poëzie die brugfunctie vervullen”, aldus Marion. Ze leest en schrijft en laat woorden resoneren. En waar woorden tekort schieten, zal ze soms haar gevoelens aanvullen met beeldend werk.
Op 27 juni leest ze een selectie van haar gedichten voor die ze heeft gekozen bij de opgestelde kunstwerken langs de route.

Omstreeks 14.00 uur wordt het podium overgedragen aan de (van oorsprong Belgische) Needse amateurkunstenares Henny Baeken. Het leven innerlijk en uiterlijk ervaren via alle zintuigen en dit vertalen in voelen, denken en doen. Dat vormt de basis van haar schilderijen en andere creatieve uitingen, waaronder poëzie. Zij leest een gedeelte uit haar eigen gedichten en gedachten voor. Daarnaast put ze uit het werk van de Portugese dichteres Forbela Espanca, wier sonnetten Henny zelf vertaalde en herdichtte naar het Nederlands.

Omdat alles zich buiten in de vrije natuur afspeelt, wil Kunstkring B-Art op geen enkele manier dat de harmonie tussen cultuur en natuur wordt verstoord of geweld wordt aangedaan. Het gebruik van geluidversterkende middelen en versterkte instrumenten bij de optredens is dan ook niet toegestaan. Slechts de natuurlijke klanken van mensenstemmen (en eventueel te gebruiken instrumenten) zullen zich vermengen met die van de omringende natuur.

Het eerste hooibergoptreden is op zondag 27 juni. Ook op de zondagen 11 juli en op 15 augustus zal de hooiberg weer het decor zijn van diverse optredens met verhalen, gedichten, zang en muziek.

Een routebeschrijving naar de hooiberg staat in de gids van de kunstwandelroute die verkrijgbaar is bij de ingang van Boerderijmuseum De Lebbenbrugge en bij de TIP/VVV’s van Berkelland en Haaksbergen. De toegang is vrij.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo