Amicitia jubilarissen (vlnr) Gerty Schreibelt, Henk Besselink, Marieke Meerbeek, Richard Teunissen en Mirjam ten Berge. Foto: Rob Weeber
Amicitia jubilarissen (vlnr) Gerty Schreibelt, Henk Besselink, Marieke Meerbeek, Richard Teunissen en Mirjam ten Berge. Foto: Rob Weeber

Wel jubilarissen bij Amicitia, maar nog geen jubilarissenconcert

Algemeen

GEESTEREN - Muziekvereniging Amicitia mag dan qua leeftijd een bejaarde dame zijn, ze heeft 128 jaar achter de naam, inhoudelijk vormt de vereniging nog steeds een sterk verbindende factor in het dorp Geesteren. Werden vorig jaar vier leden geëerd met tenminste 50 jaar lidmaatschap Amicitia en/of KNMO, dit jaar kregen vijf leden de bloemen en versierselen. Hun jubileumconcert echter moest vanwege COVID-19 uitgesteld worden tot het najaar.

Door Rob Weeber

Gevraagd naar het geheim van de vereniging, zijn alle vijf unaniem in hun bewoordingen. Amicitia is een echte en hechte gezelligheidsvereniging waar een prettige en gemoedelijke sfeer hangt. Dat wordt ook steevast door invallers bevestigd. “Ik ben er 10 jaar tussenuit geweest”, vult jubilaris en dwarsfluitiste Gerty Schreibelt aan. “Toen ik me weer had opgegeven, realiseerde ik me pas dat stoppen met Amicitia moeite kostte. Het goede gevoel kwam gelukkig weer snel terug.” Gerti is 25 jaar lid van Amicitia en 25 jaar lid van de KNMO, de overkoepelende muziekkoepel voor instrumentale amateurmuziek. Als jubilaris heeft zij voor het jubilarissenconcert recht op het kiezen van een van haar favoriete nummers. Dat wordt dit jaar ‘Mother Earth’ van de Nederlandse band Within Temptation.

Henk Besselink, bespeler van de bariton (hoorn), viert eveneens zijn 25-jarig jubileum bij Amicitia en de KNMO. Zijn voorkeur gaat naar het (Egeländer)nummer ‘Böhmischer Traum’ uit. Hoornspeler Richard Teunissen was voordat hij naar Amicitia kwam al 25 jaar lid geweest bij Harmonie Martinus in Oud-Zevenaar. Inmiddels is hij 15 jaar lid van Amicitia en 40 jaar lid van de KNMO. Zijn favoriete nummer is ‘Tanz der Vampire’ van Jim Steinman. Dwarsfluitiste Marieke Meerbeek zit al 25 jaar bij Amicitia en de KNMO. Zij kiest voor de muziek van ‘Concerto d’Amore’. Dwarsfluitiste en piccolospeelster Mirjam ten Berge tenslotte is al 40 jaar lid van Amicitia en de KNMO. Haar voorkeur gaat uit naar ‘Highlights from Brave’.

Natuurlijk is er in die 128 jaar ook het een en ander veranderd. Door de terugloop in leden, Amicitia telt nog zo’n 35 leden, is het steeds lastig om mee te doen aan concoursen en grote concerten. Het zou teveel moeite en tijd kosten om de ‘gaten’ in de bezetting van het orkest tijdelijk op te vullen. De jubilarissen betreuren dit wel. Ze hebben bijvoorbeeld goede herinneringen aan het grote Jubileumconcert tijdens het 120-jarig bestaan in 2013. Ook op de samenwerking met Borculoër Hans Beerten wordt met een goed gevoel teruggekeken. Verder hopen ze dat het concert na de Nacht van Geesteren volgend jaar weer doorgaat. Corona verstoorde de editie dit jaar.

Muziekvereniging Amicitia zou graag nieuwe (jeugd)leden verwelkomen. Welk instrument ze bespelen is minder belangrijk. Hoofdzaak is dat ze zich in willen zetten voor het orkest. Ook herintreders worden nadrukkelijk verzocht zich te melden. “We willen hierbij ook de mythe ontkrachten dat we altijd buiten in uniform lopen,” geeft Mirjam ten Berge aan. “Dat was vroeger, nu hebben we een harmonieorkest nieuwe stijl.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo