Arjan en Mathilde Jansen (l) nemen begin juli afscheid van Bakkerij Jansen. Menno Meijer en Vera van Bemmel zetten de Barchemse bakkerij voort onder de nieuwe naam Bakkerij Proef. en Foto: Jan Hendriksen.

Arjan en Mathilde Jansen (l) nemen begin juli afscheid van Bakkerij Jansen. Menno Meijer en Vera van Bemmel zetten de Barchemse bakkerij voort onder de nieuwe naam Bakkerij Proef. en Foto: Jan Hendriksen. 

Bakkerij Jansen in Barchem wordt Bakkerij Proef

Algemeen

BARCHEM – Hij heeft de sporen in de bakkerijwereld de laatste dertig jaar meer dan verdiend: Menno Meijer (46) uit Vorden. Samen met zijn partner Vera van Bemmel (33) is Meijer de nieuwe eigenaar van Bakkerij Jansen in Barchem. De bakkerij die niet te missen is, aan de Lochemseweg draagt per 5 juli een nieuwe naam: Bakkerij Proef.

Door Jan Hendriksen

Menno Meijer is sinds twee jaar werkzaam bij Arjan (57) en Mathilde (55) Jansen als banketbakker. Er diende zich geen vierde generatie Jansen aan die de bakkerij wilde voortzetten. “In Menno en Vera hebben we waardige opvolgers gevonden en we hebben er alle vertrouwen in dat men de bakkerij met de nodige vakmanschap en gastvrijheid voort gaat zetten. Er was direct een hele goede klik toen Menno bij ons in dienst kwam. We zijn niet over één nacht ijs gegaan. Want afstand nemen na ruim dertig jaar van iets waarin je je ziel en zaligheid heb gelegd is niet niks. Daar komen we eerlijk vooruit”, zo verklaren Arjan en Mathilde die inmiddels tijdelijk verhuisd zijn naar Lochem. “Maar op termijn komen we weer terug in Barchem. Wie wil er nu niet wonen in dit prachtige gastvrije dorp? We zien de toekomst vol vertrouwen te gemoed.”

In 1934 namen Arjans opa en oma, Ab en Marie Jansen de bakkerij en winkel over van Bakkerij Deeskes. Niet alles ging even soepel, helemaal niet, want op de eerste dag dat zij begonnen, brandde de bakkerij volledig af. Er werd snel een nieuwe winkel en bakkerij gebouwd. Dat is niet de laatste (ver)bouwing geweest. Hoewel het interieur sterk veranderd is, is de buitenkant van het pand door de jaren heen zo authentiek mogelijk gehouden. Vanaf 1963 namen Arjans vader Jopie en moeder Hermien de bakkerij over. In tegenstelling tot zijn zus besloot Arjan wel een bakkersopleiding te volgen, in de hoop later de derde generatie te worden. En ja hoor, Arjan leerde Mathilde kennen en zij trouwden in 1989 en vervolgens ging het bedrijf over op de derde generatie. Maar er kwam geen vierde generatie Jansen. “Onze drie kinderen hebben een andere keuze gemaakt. Wij vinden het belangrijk dat ze datgene zijn gaan doen waar ze gelukkig van worden. En dat hebben ze gedaan. En dat hebben we gerespecteerd.”

Visie
Menno Meijer was als ambachtelijke banketbakker bij diverse bakkerijen in onder meer Eefde, Gorssel, Warnsveld en Zutphen werkzaam, voordat hij twee jaar geleden in Barchem neerstreek. Vera werkte als medewerkster jarenlang in een bakkerij in Warnsveld. Vakmanschap, authenticiteit, kwaliteit en gastvrijheid is waarvoor Menno en Vera vanaf 5 juli, evenals Arjan en Mathilde en de medewerksters dat altijd hebben gedaan, voor willen staan. “Natuurlijk wel met een eigen idee en visie. Maar we zullen het bedrijf in de geest van Arjan en Mathilde voortzetten”, zo verklaart Menno die van de ervaring van het huidige voltallige personeel gebruik blijft maken”

Bolussen
Dagelijks worden er in de bakkerij ruim twintig broodsoorten gebakken. Van klassiekers zoals diverse soorten volkoren en wit, maar ook maïs, spelt en Waldkorn. Nieuw in het assortiment is desembrood. Ook zijn er vanaf 5 juli belegde broodjes te koop en koffie/thee To Go. De specialiteit van Bakkerij Jansen zijn al jaren de Barchemse bolussen. Menno en Vera zullen de traditie van het bakken van deze specialiteit voortzetten. Minstens vier keer per week worden er meerdere platen van gebakken. “Mensen komen van heinde en ver naar Barchem om hier van de te genieten evenals de gemberboterkoeken die Menno als beste beste bakt”, zo zegt Mathilde met trots.

Zondags open
Bakkerij Proef is vanaf 5 juli ook op zondag van 8.00 tot 12.00 uur geopend en aan de zijde van de Beukenlaan komt er een loket waar men ambachtelijk bakkersijs kan kopen. Bij mooi weer is het ijsloket vanaf 12.00 uur ‘s avonds dagelijks flexibel geopend tot uiterlijk tot 21.00 uur. Bakkerij Proef is geopend op maandag, woensdag, en donderdag van 8.00 tot 17.30 uur, vrijdags van 8.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 7.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie: zie de Facebook pagina van Bakkerij Proef en de website die binnenkort operationeel is.


www.bakkerijproef.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant