Bennie en Dinie Bats uit Ruurlo zijn definitief gestopt met de jacht- en wapenhandel. Foto: Jan Hendriksen

Bennie en Dinie Bats uit Ruurlo zijn definitief gestopt met de jacht- en wapenhandel. Foto: Jan Hendriksen

Bennie en Dinie Bats stoppen met Jacht- en Wapenhandel Martens

Algemeen

‘Het is na bijna vijftig jaar mooi geweest’

Door Jan Hendriksen

VORDEN/RUURLO - Jacht- en Wapenhandel Martens in Vorden is gestopt. Eigenaren Bennie en Dinie Bats uit Ruurlo trokken de deuren van hun winkel aan de Zutphenseweg in Vorden per 1 juni definitief achter zich dicht.

“Onze vaste klantenkring was al geruime tijd op de hoogte dat we de winkel ooit eens zouden sluiten. Begin dit jaar kwam alles in een stroomversnelling. Nadat we begin vorig jaar net voor de coronacrisis al hadden besloten te gaan stoppen konden we onverwachts het winkelpand goed verkopen”, verklaren Bennie (72) en Dinie (68). Ze vinden het ook wel mooi geweest. Maar Oranjeverenigingen, volks- en schoolfeestcommissies, schutterijen en verenigingen kunnen bij Bennie nog wel terecht voor de verzorging van het traditionele vogelschieten. “Dat blijf ik doen. De (domein)naam MartensVorden blijft dan ook bestaan.”

Leerling
Bennie Bats begon in 1972 als leerling-geweermaker in de zaak bij de Vordense Jacht- en Wapenhandel die toen ook al landelijke bekendheid genoot. Aangezien de ‘oude’ Martens geen opvolger had kwam Bats al snel in aanmerking voor voortzetting van de zaak. “Na het behalen van de verschillende vakdiploma’s heb ik de zaak in 1994 overgenomen. Amper twee maand later overleed de ‘oude’ Martens”, vertelt Bennie enkele dagen nadat hij voor het laatst richting Vorden reed.
De geschiedenis van het bedrijfs/winkelpand aan de Zutphenseweg gaat terug tot maar liefst 1829, toen er onder de naam Ringelenberg een geweer- en horlogemakerij werd gestart. In 1957 werden beide takken gesplitst en nog steeds zit juwelier Siemerink ernaast. Binnenkort wordt het pand van Martens door Jeroen Pietersz uit Arnhem in gebruik genomen als antiekzaak ‘t Inboedeltje.

Koninklijk Huis
Bennie runde de jacht- en wapenhandel samen met zijn vrouw Dinie, bijgestaan door drie trouwe parttime medewerksters die vele jaren (Carla Teerink 36 jaar, Bianca Walgemoet 30 jaar) en Marja Meulenbeek 15 jaar) in de zaak werkten. Liefhebbers van de jacht en van (schietsport)wapens uit heel Nederland wisten zijn winkel te vinden. Zelfs leden van het Koninklijk Huis kwamen in het verleden bij Martens over de vloer. Niet alleen wapens in alle soorten en maten (pistolen, revolvers en groot- en klein kaliber) waren er verkrijgbaar, maar ook kleding en andere artikelen die van pas komen in de natuur. Verrekijkers, messen en zaklampen; wie van het buitenleven houdt kwam al snel uit bij het echtpaar Bats. “Door internet kwamen die verkopen de laatste jaren wel steeds meer onder druk te staan. Maar gelukkig hadden we altijd een zeer vaste trouwe klantenkring die ons vaak al jaren kende. Onze deskundigheid en ervaring waren onze grote kracht. En daarom kwamen de klanten altijd terug, een blijk van vertrouwen”, zo zegt Bennie.

Moe
Waar Bennie de laatste jaren, zoals hij dat zelf omschrijft, een beetje ‘moe’ van werd was de verscherpte regel- en wetgeving rondom het bezit van jacht- en schietsportgeweren. “De voorschriften zijn steeds strenger geworden. De jacht en de schietsport staan soms ook in een negatief daglicht”. En daar heeft Bennie weinig begrip voor. “De wapenwetgeving in Nederland is bijzonder streng en de jacht staat steeds verder van de mensen af. Men wil met kerst wel een stuk wild op tafel, maar vraagt zich niet meer af waar dat vandaan komt. Als er geen jager is, is er ook geen wild. De jager is bovendien nog steeds belangrijk voor de balans in de natuur.”

Vogelschieten
Zoals eerder gezegd blijft Bennie het vogelschieten wel verzorgen. “De eerste afspraken nu de coronamaatregelen voorzichtig versoepeld worden staan alweer in de agenda. Hopelijk kunnen enkele school- en volksfeesten en kermissen dit najaar doorgang vinden. We trekken normaliter met de geweren voor dit gebeuren door heel Gelderland, een groot deel van Twente en de Noordoostpolder. Zelfs in Den Haag verzorgen we de jaarlijkse schietwedstrijden. En dat zijn prachtige uitjes. Die wil ik nog niet missen.”

Het pand van Martens circa 1957. Foto: Vereniging Oud Vorden

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant