De straten in Borculo en Ruurlo komen in aanmerking komen voor ‘Tuintegel eruit, plant erin!’, met als doel vergroening van de voortuinen. Foto: PR.

De straten in Borculo en Ruurlo komen in aanmerking komen voor ‘Tuintegel eruit, plant erin!’, met als doel vergroening van de voortuinen. Foto: PR. 

Groei en Bloei Berkelland promoot vergroening voortuinen

Algemeen

‘Tuintegel eruit, plant erin!’

RUURLO/BORCULO – Bij de afdeling Berkelland van Groei en Bloei Berkelland worden vele groenactiviteiten georganiseerd, waaronder de mooiste tuinen van Borculo en Ruurlo. Hierbij gaan ongeveer 25 tuinkeurmeesters per plaats drie keer per jaar tuinen keuren. Met als resultaat dat er in oktober vele tuinliefhebbers verrast worden met mooie prijzen.

“We hebben nu al een aantal jaren achter de rug waarbij we warme en droge zomers hebben gehad. Ook zijn er plagen langs gekomen zoals de buxusmot. Er zijn dus verschillende tuinen die er minder mooi bij liggen door allemaal verschillende omstandigheden”, zo verklaart Marcel Borkus namens Groei en Bloei afdeling Berkelland. Niet iedereen heeft groene vingers, of tijd voor de tuin. Ook zijn er in de afgelopen jaren veel veranderingen geweest in de aanleg van tuinen. Marcel Borkus: “We zien veel meer dode materialen terug zoals grind, split of tegels. Vaak met de gedachte dat het daardoor onderhoudsvrij is. Dat valt in de praktijk eigenlijk wel tegen doordat de tegels groen worden. Ook heb je er in de zomer veel meer overlast door warmte, omdat de dode materialen veel warmte vasthouden. Een tuin met planten geeft koelte en verandert het hele jaar door, zo heb je ieder moment wat leuks om naar te kijken. Ook bij hevige regenbuien heeft jouw tuin de kans om het water op te nemen in plaats dat het meteen over de wegen gutst en de kolken overbelast raken.”
Er zullen in Borculo en Ruurlo volgens Marcel Borkus vast mensen zijn die met de handen in het haar zitten over hun tuin. Hoe maak ik er iets leuks van wat ik ook makkelijk kan onderhouden? Marcel Borkus: “Wij als enthousiaste tuinkeurders gaan we mensen hierbij helpen. De straten in Borculo en Ruurlo komen in aanmerking voor ‘Tuintegel eruit, plant erin!’, met als doel vergroening van de voortuinen. Straten kunnen zich opgeven met maximaal drie voortuinen die in aanmerking komen. Dit zijn tuinen die wel een tuinadvies of een tuinschets kunnen gebruiken. Ook stellen wij als tuinkeurmeesters een aantal mooie planten beschikbaar voor deze tuinen. Uit de aangemelde straten wordt een selectie gemaakt voor welke tuineneigenaren hulp kunnen gebruiken. Wij hopen verrast te worden en vinden het een leuke uitdaging om jullie te helpen.”
Aanmelden per straat kan vanaf 1 juni tot 1 augustus bij Roy Italiaander (roy.italiaander@gmail.com) voor Borculo en voor Ruurlo bij Marcel Borkus (marcelruurlo@gmail.com).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant