De Jappe vaart weer uit. Foto: Han ten Brinke

De Jappe vaart weer uit. Foto: Han ten Brinke

Han ten Brinke

Vaarseizoen voor Berkelzomp Jappe begonnen

Algemeen

BORCULO - Iets later dan de bedoeling was, is ook de Berkelzomp Jappe in Borculo aan het vaarseizoen beginnen. Anders, maar toch gaan de schippers net als andere organisaties starten met hun activiteit.

De schippers varen op dit moment met maximaal 11 personen, inclusief kinderen, zolang de huidige coronaregels nog gelden. Alles volgens het vaarprotocol wat hiervoor is opgesteld. Het vergt voor gasten en schippers enige aanpassing maar als een iedere zijn verantwoordelijkheid neemt dan is dit mogelijk.
Voor de Jappe is dit het 32ste vaarseizoen. Het is nog steeds dezelfde boot zoals hij in 1989 te water is gelaten. Dit kan alleen als de boot goed wordt onderhouden door de Berkelschippers, allen vrijwilligers. Elke winter gaat de boot naar binnen in de Zompenloze om te drogen, eventueel slechte delen te vervangen, te schuren en opnieuw te schilderen.

De boot lag sinds begin maart al te glimmen om te beginnen aan een nieuw vaarseizoen.

“We hopen weer veel gasten te mogen ontvangen in onze Zompenloze aan de Graaf Wichmanstraat 48a in Borculo, om met hen een plezierige tocht over de Berkel te maken. We varen nu alleen nog de reguliere tochten over de oude en nieuwe Berkel”, laat een woordvoerder namens de schippers weten. Binnenkort breiden de schippers de diverse arrangementen uit en varen zij door de duikersluis, als de regels dit toelaten. Men kan in ieder geval boeken voor de reguliere vaarten, zomeravondvaarten, IVN tochten en voor de jongste vaargasten kan bij voldoende deelname een piratentocht geregeld worden.

Omdat ook dit jaar veel vakantiegangers in Nederland blijven is de verwachting dat veel gasten gebruiken maken van een heerlijk tochtje over de Berkel . De schippers vertellen enthousiast over hun boot , wat erop en langs het water gebeurt en hoe vroeger de Berkelzomp gebruikt werd voor transport van allerlei waren.


www.stichtingberkelzomp.nl

tel. 0545-271966

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant