Cover van het tweede nummer van magazine Toekomst met VKA voorzitter/melkveehouder John Koeleman uit het buurtschap Kulsdom. (Foto: Rebke Klokke - A Rebke Original)
Cover van het tweede nummer van magazine Toekomst met VKA voorzitter/melkveehouder John Koeleman uit het buurtschap Kulsdom. (Foto: Rebke Klokke - A Rebke Original)

Tweede nummer magazine Toekomst in juni

Algemeen

BORCULO - De aangekondigde renovatie van de Nettelhorsterweg (N825) bracht een burgerinitiatief op gang dat samen met omwonenden, overheid en bedrijfsleven wilde onderzoeken hoe de weg veilige, stiller en voor de omgeving ‘gezonder’ in te richten was. De weg werd als onderdeel van de buurt gezien, de gebruikers ervan als welkome gasten.

Door Rob Weeber

De verbinding tussen de buurtschappen in het buitengebied tussen Borculo en Lochem groeide als gevolg daarvan en de Proeftuin Nettelhorst lanceerde in november 2020 het magazine Toekomst. Het beoogt de verbinding van de bewoners van het gebied en de grotere opgaven die in de buurt spelen. Het magazine wil laten zien dat de toekomst om de hoek staat en de medebewoners (pioniers) daar nu al vorm aan geven.

Medio juni verschijnt het tweede nummer van het magazine. Het is de samenstellers wederom gelukt om de mooie en betekenisvolle verhalen uit de buurtschappen te verzamelen. De pioniers zijn dit keer afvalraper Jaap de Boer uit Geesteren, schrijfster en vrijdenker Tanja Abbas uit Barchem en melkveehouder John Koeleman uit Kulsdom die als voorzitter van de VKA (Vruchtbare Kringloop Achterhoek) met de sector oplossingen zoekt voor vernieuwingen in de landbouw. Verder is er weer aandacht voor cultuur, erfgoed, natuur en nieuws uit de buurtschappen.

Initiatiefnemer Hans Leeflang hoopt ook dit jaar nog een derde nummer uit te brengen. “Het is door corona een beetje puzzelen met de inkomsten, maar we zien aan de reacties van de ontvangers van ons magazine dat er veel belangstelling voor is. Daarom hebben we een aantal leuke acties bedacht waarmee mensen ons kunnen steunen. Dat geldt overigens niet alleen voor de inwoners van ons gebied. Ook mensen van buiten het gebied, bijvoorbeeld uit de kernen Borculo en Lochem, kunnen kennis nemen van ons magazine en ons ondersteunen. We hebben bijvoorbeeld een leuke actie met bierbrouwerij ‘Heeren van Borculo’. Verder hebben we met hulp van de gemeente Berkelland zaad voor wilde bloemen besteld. Geïnteresseerden kunnen zaad bij ons kopen en zo het magazine en de biodiversiteit ondersteunen. Een mooie actie dus voor de natuur, maar ook een actie die helemaal binnen de doelstellingen van ons magazine valt.”

Meer informatie over het magazine, de inhoud en de acties, kan verkregen worden op de website.


proeftuinnettelhorst.nl/beleefbaarlandschap/toekomst/

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo