Regisseur Jelle Kleinhesselink en hoofdrolspeelster Delphin Metsers op de filmset van Sam. Foto: Rob Weeber
Regisseur Jelle Kleinhesselink en hoofdrolspeelster Delphin Metsers op de filmset van Sam. Foto: Rob Weeber

Opnames film Sam begonnen

BORCULO - Sam is de derde langere en tevens eerste speelfilm van regisseur en producent Jelle Kleinhesselink van Vanjelle Producties uit Borculo. Het thema van de film is wederom maatschappelijk: de film wil jongvolwassenen laten zien dat keuzestress op jongere leeftijd een normaal voorkomend verschijnsel is.

Door Rob Weeber

Vanjelle Producties bestaat inmiddels zes jaar en in die tijd heeft Kleinhesselink zich ontwikkeld tot een filmmaker die vooral taboes wil doorbreken die onder jongvolwassenen leven. ‘Homo!? Boeit geen flikker’ en ‘Opgepast’ waren de voorgangers van ‘Sam’. Ook daar werden thema’s behandeld die onder jongvolwassenen leven en van alle dag zijn. “Na ‘Opgepast’ wilden we in 2018 een film maken over mensen die op zoek waren naar zichzelf,” legt Kleinhesselink uit. “Het moest een lange film worden met een professionele cast en dito team. We liepen echter vast op het creatieve proces en kregen daarnaast het budget ad 250.000 euro niet rond.” Ze lasten een pauze in, maar begonnen toch weer met schrijven. Het doel bleef het uitbrengen van een film in 2020.

Met het weer oppakken van het schrijfproces lag ook de vraag naar een nieuw thema op tafel. “We keken eerst naar onszelf en vroegen ons af wat we eigenlijk van onszelf wisten, wat we wilden van het leven. Zo kwamen we op het thema ‘keuzestress’. Dit hebben we vervolgens mede met behulp van jongerenwerker Nicole van Vonno onder jongeren onderzocht. Het bleek inderdaad een thema te zijn dat iedere jongere ervaart. Maar feit is ook dat jongeren het zichzelf opleggen in hun groei naar volwassenheid. Dat willen we hen voorspiegelen. We hebben nu een lager budget, maar werken nog steeds met professionele mensen. Dat is de uitdaging.”

De draaidagen werden al in 2020 gestart, maar onderbroken door corona. Donderdag 20 mei was de (nieuwe) eerste draaidag in Borculo. Hoofdrolspeler voor Sam is de 23-jarige Delphin Metsers, dochter van acteur Hugo Metsers. Ze kwam in 2019 van de Faaam af, de Film Actors Academy Amsterdam en speelde in een aantal korte films. In Sam speelt ze een jonge vrouw die een opleiding tot verzorgende volgt. Als ze de kans krijgt om haar beste vriendin als leadzangeres in een band te vervangen, komt ze gaandeweg in de knoop met zichzelf. Zingen geeft haar energie, haar opleiding niet, maar staat thuis wel hoger aangeschreven. Dan wordt ze ook nog eens verliefd op de drummer van de band. Als haar vriendin terugkeert ontstaan er conflicten en lopen de spanningen bij haar hoog op. Wat moet ze doen?

Ook voor Delphin is het thema van de film herkenbaar. “Ik kon goed leren en een wiskundige opleiding aan de universiteit leek een logisch vervolg op de middelbare school. Die keuze werd ook van huis uit ondersteund. Acteren daarentegen niet. Uiteindelijk echter koos ik toch voor mijn hart en ging naar de Faaam, de Film Actors Academy Amsterdam. Ik wilde acteur worden.” Sam is haar eerste hoofdrol in een speelfilm. “Ik zag de oproep voor audities op een forum voor beginnende filmmakers en besloot te reageren. Zo kwam ik voor het eerst in Borculo. Ik maakte kennis met Jelle en met de Achterhoek. Wat ik in Jelle bewonder, is zijn vasthoudendheid, zijn film gaat er toch komen. Daarnaast is hij een enthousiaste persoonlijkheid. Vandaag wordt een zware dag voor me. Ik heb niet veel tekst, maar wel heftige, emotionele scenes. Ook moet ik zingen en gitaarspelen. Voor de zang heb ik les genomen. Gitaarspelen kon ik al een beetje.” Ze woont in Amsterdam, maar dankzij een vrijwel aaneengesloten draaischema, hoeft ze maar een paar keer heen en weer te reizen. De film wordt straks aan alle scholen in de Achterhoek aangeboden. Delphin zou het dan leuk vinden om naar een aantal scholen mee te gaan en de film te promoten.

De planning voor de release, het uitkomen van de film, is april 2022. De cast van de film bestaat uit jonge acteurs: Delphin Metsers, Ronald Top, Mirea Harlaar en Beaudé Hendriks. De oudere generatie wordt vertegenwoordigd door Frits Lambrechts. Uit Berkelland komen uitvoerend producent Priscilla Duin uit Neede en Anne Telders uit Ruurlo. Zij speelde ook al mee in de film ‘Opgepast!’.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden