'Gelre-Gelre', een kunstwerk van Zoo-Tex. Foto: R. Appels
'Gelre-Gelre', een kunstwerk van Zoo-Tex. Foto: R. Appels

Kunstwandelroute start 29 mei

Algemeen

BERKELLAND - De organisatie van de kunstwandelroute heeft de KunstKring B-Art de nodige hoofdbrekens gekost. Naast het feit dat het de eerste keer was, bemoeilijkte ook de coronapandemie de uitvoering. Niettemin kan de kunstliefhebber vanaf 29 mei in het buitengebied van Borculo genieten van 33 ‘into nature kunstwerken’ (objectkunstwerken) van ervaren kunstenaars die vanuit verschillende invalshoeken hun kunst verweven met de omringende natuur.

Door Rob Weeber

Het volledige parcours start en eindigt bij Boerderijmuseum De Lebbenbrugge en is zo’n 3,5 km lang. De wandelaar loopt vervolgens door het gebied waar de terreinen van de gemeente Berkelland, Staatsbosbeheer en waterschap Rijn en IJssel, alsmede rivier de Slinge en het Galgenveld elkaar ontmoeten. De kunstenaars zijn afkomstig van B-Art en daarnaast uit andere delen van Nederland, waaronder de Achterhoek. Hun kunstwerken zijn een vervolg of aanvulling op de natuur en samengesteld uit diverse materialen. Het ene kunstwerk versmelt meer met de natuur en is wat ingetogener, het ander versterkt juist de natuur eromheen en is heel aanwezig.

Nique Baltink Vosman uit Haaksbergen bijvoorbeeld maakte het kunstwerk ‘De Beweging’. Het symboliseert dat alles om ons heen altijd in beweging is, de natuur, de dieren en de mensen. Een andere in het oog springend object betreft 'de Steltlopers’ van Joke Holwarda uit Aalden. Haar gevlochten sculpturen zijn gemaakt met het natuurlijke materiaal koper en verbonden aan het thema water. De groep Zoo-Tex uit Neede creëerde het textielkunstwerk ‘Gelre-Gelre’. Het beeldt de draak van Gelre uit, een sage uit 878 na Chr. Jacqueline Wols uit Groenlo tenslotte vervaardigde ‘Blije Blokkies”. Het kunstwerk is gemaakt van brandhout. Naar eigen zeggen wordt ze ‘blij’ van het werken met dergelijk materiaal.

Tijdens enkele weekenden zullen beeldende kunstenaars bij hun werk te zien zijn. Verder vinden er gedurende enkele zondagen in een van de hooibergen nabij kunstwerk nr. 21 tussen 11.00 en 16.00 uur korte optredens plaats met zang, muziek, gedichten en verhalen. De Needse Henny Baeken bijvoorbeeld leest voor uit eigen werk en uit het werk van de Portugese dichteres Florbela Espanca (1894-1930), wiens sonnetten ze vertaalde. Optredens zijn er onder andere van The New Country Ramblers en Gerrit Hiddink uit Varsseveld.

Langs de gehele route staan kijkkastjes. Deze zijn bedoeld om aandacht te vragen voor de natuur. Ze kunnen gebruikt worden om gevonden afval in op te bergen. Maar kinderen kunnen er ook iets mooi inleggen wat ze onderweg tegenkomen. De kastjes zijn gemaakt door samenwerking met de leerlingen van MaxX Onderwijs uit Neede, cliënten van Estinea en Culturije, voorheen Muziek & Kunstwijs, cultuur- en erfgoedpartner van de gemeente Berkelland.

De Kunstwandelroute wordt op 12 september afgesloten met het Kunstplein, een manifestatie met een gevarieerd aanbod aan twee- en driedimensionale kunstwerken. Naast presentaties zullen dan ook demonstraties van kunstenaars plaatsvinden.

Het programmaboekje met daarin de route, alle deelnemende kunstenaars en overige informatie omtrent optredens en sponsoren kan afgehaald worden bij alle VVV/TIP’s in Berkelland. Meer informatie over de Kunstwandelroute is ook te vinden op de website.


www.kunstkringbart.com/kunstwandelroute-2020/

‘Beweging’; object van Nique Baltink Vosman. Foto: R. Appels

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant