Over een lengte van bijna 200 meter werd de berm langs de Enkeerdlaan ingezaaid met een bloemenmengsel. Foto: Jan Hendriksen

Over een lengte van bijna 200 meter werd de berm langs de Enkeerdlaan ingezaaid met een bloemenmengsel. Foto: Jan Hendriksen

Berm Enkeerdlaan in Ruurlo wordt weer ouderwets kleurrijk

Algemeen

De Groene Verbinding zaait 400 m2 bloemenmengsel in

Door Jan Hendriksen

RUURLO - “Het kleurenpalet van het bloemenmengsel moet een lust voor het oog gaan worden, maar dat is niet het enige voordeel van veldbloemen. Door de grote diversiteit worden de ingezaaide bermen ook aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere bestuivers. De bloemen zijn namelijk ook een belangrijke bron van pollen en nectar.”

Mede met deze gedachten in het achterhoofd zaaiden de initiatiefnemers van De Groene Verbinding vorige week zaterdagmiddag een stuk berm van bijna 200 meter langs de Enkeerdlaan in met een bloemenmengsel, in samenwerking met de Ruurlose Bijenvereniging Steunt Elkaar. Goed voor in totaal vierhonderd vierkante meter toekomstige kleurenpracht van één- en meerjarige bloemen zoals klaprozen, korenbloemen, zonnebloemen, boekweit, bolderik, gele kamille en ganzenbloemen. Deze oppervlakte was door de snelle en bereidwillige medewerking van de gemeente Berkelland gereedgemaakt om in te zaaien.

Boom
De Groene Verbinding bestaat uit een klein groepje burgers uit Ruurlo die hun woon- en leefomgeving iets mooier willen maken. Men wil met dit initiatief aandacht vragen voor en betrokkenheid creëren bij de zorg om onze leefomgeving. Vorig jaar november plantte De Groene Verbinding als startpunt een boom in de groenstrook aan de Enkheerdlaan waar nu het bloemenmengsel is ingezaaid.
“Honderd jaar geleden stond Nederland nog vol wilde bloemen. Ze kleurden ons landschap en vormden een thuis voor insecten en vogels. In elke willekeurige wegberm kon je een veldboeket plukken en op akkers en weilanden, langs paden en wegen was volop plek om te groeien en te bloeien”, zo verklaarden de initiatiefnemers zaterdagmiddag nadat het zaadmengsel was uitgestrooid en ingeharkt. Naar verwachting kan men vanaf juli van de kleurrijke bloemenpracht gaan genieten.

Bloemrijker
De Ruurlose initiatiefnemers zien dat overal in ons land stappen worden gemaakt om Nederland bloemrijker te maken. De Groene Verbinders: “Zo hebben tal van mensen hun tuinen en bermen, kinderen hun schoolpleinen en ook agrariërs randen langs hun akkers en weilanden ingezaaid met bloemen. Een kleine stap, maar wel één die laat zien dat we samen iets kunnen bereiken voor de natuur. Ruurlo kan daarbij niet achterblijven. Samen kunnen we daarmee de biodiversiteit herstellen en de natuur weer meer in balans brengen.”

Groeien
Van de ruimte die wilde planten in 1900 hadden is nu nog maar zes procent over. Anno 2021 ziet ons land er dan ook totaal anders uit dan toen. Er zijn nog maar weinig plekken geschikt voor wilde bloemen. Mede daarom riep Natuurmonumenten in 2019 iedereen op Nederland meer in bloei te zetten. Binnen de natuurgebieden, maar vooral ook daarbuiten. Ruim 230.000 mensen hielpen toen mee. Samen zorgden ze voor 361.000 vierkante meter meer wilde bloemen in Nederland. De Groene Verbinding heeft nu daar vierhonderd vierkante meter aan toegevoegd. “Onze doelstelling is om dat in de komende jaren te laten groeien en de biodiversiteit van onze natuur daarmee te vergroten”, aldus de initiatiefnemers van De Groene Verbinding.

Informatie
Meer informatie op de nog in ontwikkeling zijnde website van De Groene Verbinding. Voor vragen: stuur een email aan info@degroeneverbindingachterhoek.nl.


www.degroeneverbindingachterhoek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant