<p>De werkgroep UNO’21 met (vlnr) Herbert Hork (Sp. Haarlo), Timon Hondorp (EGVV), Jeroen ten Bras (Reünie), Bert Reurslag (GSV’63) en Erik Krabbenborg (stuurgroeplid namens GSV’63). Foto: Rob Weeber</p>

De werkgroep UNO’21 met (vlnr) Herbert Hork (Sp. Haarlo), Timon Hondorp (EGVV), Jeroen ten Bras (Reünie), Bert Reurslag (GSV’63) en Erik Krabbenborg (stuurgroeplid namens GSV’63). Foto: Rob Weeber

Deel Berkellandse voetbaljeugd straks onder de vlag van UNO’21

BERKELLAND - Er is veel over gepraat, hard aan gewerkt en de zaak is beklonken. Vanaf volgend seizoen voetballen alle jeugdelftallen, inclusief de minipups, van Reünie uit Borculo, VV Noordijk, Sportclub Haarlo, GSV’63 uit Geesteren en EGVV uit Gelselaar onder de nieuwe vereniging UNO’21 (Uut Naoberschap Ontstaon).

Door Rob Weeber

Al eerder was er bij de genoemde verenigingen sprake van verschillende samenwerkingen via zogenaamde Samenwerkende Teams (ST), elftallen met een mix van spelers van verschillende verenigingen. Deze waren echter nog niet ‘homogeen’ genoeg zodat door leeftijds- en krachtsverschil het spelplezier en daarmee ook de animo voor het voetbal dreigde te verdwijnen. De oplossing is gevonden in een samenwerking met meerdere verenigingen. Doordat zo een groter aantal jeugdleden deelnemen, is het mogelijk meer teams van gelijke samenstelling en niveau te formeren. Dit komt ook de doorgroeimogelijkheden ten goede. Omdat de deelnemende verenigingen een samenwerking voor een langere periode aangaan, krijgt deze de vorm van een SJO, een Samenwerkende Jeugdopleiding binnen de KNVB. Het is feitelijk ook een nieuwe vereniging die alle jeugdleden van de samenwerkende verenigingen aanstuurt. De leden blijven echter lid van hun ‘moedervereniging’.

Na maanden van intensief en constructief overleg besloten de vijf genoemde vereniging tot de definitieve stap naar UNO’21, een vereniging met 250 jeugdleden. “Het besluit is weliswaar genomen, maar er is nog veel werk te doen,” aldus stuurgroeplid Erik Krabbenborg namens GSV’63. “UNO’21 gaat een apart bestuur krijgen dat (financiële) verantwoording aflegt aan de deelnemende verenigingen. Het is belangrijk dat er een echt ‘wij-gevoel’ binnen UNO’21 gaat ontstaan. Tegelijkertijd echter blijven de spelers lid van hun eigen vereniging. De kinderen zelf hebben geen last van deze opzet. Het gaat hun om het spelplezier. Bovendien heeft zo’n SJO als voordeel dat meer kinderen uit meerdere kernen elkaar al vroeg leren kennen. Dat is alleen maar prettig voor latere contacten via scholen bijvoorbeeld.”

Herbert Hork van Sportclub Haarlo vertegenwoordigt de werkgroep technische zaken. “Iedere leeftijdscategorie kent straks minimaal twee vertegenwoordigende teams. Zij trainen wekelijks samen op een van de complexen. Bovendien hebben zij hun eigen trainer. Daarnaast hebben we selectietrainers, mensen met veel ervaring en bij voorkeur papieren, die een overkoepelende rol krijgen. Zij worden tevens belast met de ondersteuning van de overige trainers binnen de diverse categorieën. Dit maakt de doorstroming naar de selectie zo soepel mogelijk. Alle teams zijn even belangrijk en iedereen moet plezier houden aan het voetbal.”

Timon Hondorp neemt namens EGVV deel aan de werkgroep activiteiten. “Op 15 mei organiseren we voor de eerste keer een kennismakingstraining voor alle jeugdleden. Helaas kunnen daar vanwege corona geen ouders bij aanwezig zijn, maar het is wel belangrijk dat de spelers elkaar ontmoeten. Vooraf hebben we overleg met de gemeente gehad, zodat we weten wat kan en wat niet kan.”

Bert Reurslag van GSV’63 spreekt namens de werkgroep financiën. “De contributie van de jeugdleden gaat net zoals altijd naar de moederverenigingen. Zij financieren gezamenlijk de activiteiten van UNO’21. Daarnaast biedt zo’n breed verband meer mogelijkheden voor externe partners en sponsoren.” Jeroen ten Bras van Reünie, vertegenwoordiger van werkgroep sponsoring, beaamt de mogelijkheid om nieuwe sponsoren binnen te halen. “Binnenkort hopen we een aantal nieuwe sponsoren te kunnen presenteren die zich exclusief op UNO’21 richten.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden