<p>In &#39;Hof te Ruurlo&#39;is zijn ruim zeshonderd soorten hosta en ruim honderd soorten heuchera en heucherella te zien. Foto: PR </p>

In 'Hof te Ruurlo'is zijn ruim zeshonderd soorten hosta en ruim honderd soorten heuchera en heucherella te zien. Foto: PR

‘Hof te Ruurlo’ gaat weer open

RUURLO - De tuin ‘Hof te Ruurlo aan de Borculosweg 40 is toe aan de eerste openstelling van dit jaar. Tuinliefhebbers zijn welkom op zaterdag 15 en zondag 16 mei, van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Door Jan Hendriksen

‘Hof te Ruurlo’ is een verrassende tuin van elfhonderd vierkante meter in de bebouwde kom van Ruurlo. De tuin is door muurtjes, hagen en andere objecten in kleine stukjes verdeeld, waardoor het idee ontstaat dat de tuin veel groter van omvang is. Vele hoekjes en aparte doorkijkjes maken de tuin spannend, de bezoeker wordt telkens weer verrast.
Het is heerlijk om over de kleine paadjes langs diverse terrassen en vijvers en onder rozenbogen en pergola’s door te lopen die behangen zijn met vele verschillende soorten klimplanten, vaak heel bijzondere soorten. Zo gauw men de tuin binnentreedt is het genieten van de bloemenzee, zelfs over de stoeprand groeien de planten verder. Eigenaar Marcel Borkus noemt het zelf vaak een weelderige cottage-achtige tuin waar heel veel mag en kan en de planten de meeste rechten hebben. Dat houdt in dat ze zich mogen uitzaaien en dat zorgt voor bijzondere combinaties.
“Dit betekent ook dat ik weinig in de tuin doe en alleen ingrijp als het echt nodig is”, vertelt Marcel Borkus. “Alleen als ik weer leuke nieuwigheden op de kop getikt heb dan moet er plaats gemaakt worden. Het is heerlijk toeven op een van de bankjes en onder de veranda met een kopje koffie of thee. Je kijkt dan heerlijk uit op de vijver en vele tafels met allerlei kuipplanten”, aldus de Ruurlose tuinliefhebber. Hij is een verzamelaar van bijzondere planten, zowel bomen, struiken en kuipplanten. Maar zijn grootste verzameling bestaat toch wel uit de ruim zeshonderd verschillende hosta’s en ruim honderd soorten Heuchera en Heucherella. Dit allemaal vindt men terug op allerlei plekken in de tuin, gecombineerd met brocante..

Groepen
Tuingroepen zijn ook welkom om de tuin te bezichtigen, desgewenst op afspraak op een ander tijdstip. Marcel Borkus geniet hier altijd volop van en wil dit dan ook graag met anderen delen. Er zijn nog meer mogelijkheden zoals een combinatie met andere tuinen in Ruurlo/Barchem.
‘Hoof te Ruurlo’ houdt zich aan de coronalregels. Deze staan vermeld bij de enige ingang van de tuin (Molenlaan). Meer informatie op de website.


www.hofteruurlo.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden