Foto: Austin KBF 100 brandweerauto. Foto: Rob Weeber
Foto: Austin KBF 100 brandweerauto. Foto: Rob Weeber

Brandweermuseum uitgebreid met Austin brandweerwagen

Algemeen

BORCULO - Het Brandweermuseum in Borculo bezit en beheert een unieke verzameling brandbestrijdingsmiddelen en is daarmee naast het Nationaal Brandweermuseum Hellevoetsluis een van de toonaangevende musea op haar gebied. Het museum telt maar liefst 98 objecten op wielen, waaronder vele auto’s. Recent is een Austin type KBF 100 uit 1965 aan de collectie toegevoegd. De auto gaat dienst doen als rondritwagen.

De brandweerwagen kwam volgens vrijwilligers Herman Kistemaker en Gertie Voskamp bij toeval in het bezit van Borculo. “We werden gebeld door het museum in Hellevoetsluis,” aldus Voskamp. “Zij konden de wagen in bruikleen krijgen, maar hadden er geen ruimte meer voor. Toen vroegen ze of wij interesse hadden. Nu zit ons museum ook dringend verlegen om meer expositieruimte, maar voor zo’n aanwinst maken we gewoon ruimte. We gaan hem bovendien inzetten als rondritwagen.”

De Austin werd in 1963 door de gemeente Hendrik Ido Ambacht besteld. Vanaf de uitlevering in 1965 heeft de wagen daar tot 1987 dienst gedaan. Daarna is hij aan een aantal brandweermannen in Engeland verkocht die de auto voor rondritten en optochten gebruikten. In 2000 dreigde sloop en werd hij door enkele brandweermannen in Hendrik Ido Ambacht weer teruggehaald. Zij restaureerden de wagen en brachten hem onder in de Stichting Vrienden van de Ambachtse Austin. Dat de wagen nog steeds in goede staat is, blijkt wel uit het feit dat er vanuit Hendrik Ido Ambacht mee naar Borculo is gereden, 170 km over de snelweg. De wagen heeft een 6-cilinder motor met een niet-gesynchroniseerde 4 versnellingsbak. De type aanduiding KBF staat voor K, type, B, benzine en F, frontstuur. De carrosserie werd bij de fa. Bikkers in Rotterdam opgebouwd. De totale aanschafkosten bedroegen destijds 33.0000 gulden.

De Austin brandweerwagen was overigens geen onbekende in de Achterhoek. Ook de brandweer uit Doetinchem en Dinxperlo reden ooit met een Austin brandweerwagen rond.

Foto: Austin KBF 100 brandweerauto (Foto: Rob Weeber)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant