Namens de gemeente Berkelland legde wethouder Anjo Bosman samen met voorzitter Jan Nijenhuis van Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo een krans bij het Ruurlose oorlogsmonument. Foto Jan Hendriksen.

Namens de gemeente Berkelland legde wethouder Anjo Bosman samen met voorzitter Jan Nijenhuis van Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo een krans bij het Ruurlose oorlogsmonument. Foto Jan Hendriksen. 

Kranslegging bij oorlogsmonumenten en oorlogsgraven

Algemeen

RUURLO – Wethouder Anjo Bosman heeft dinsdagmiddag 4 mei namens de gemeente Berkelland samen met voorzitter Jan Nijenhuis van de Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo een krans gelegd bij het oorlogsmonument aan ‘t Rikkelder in Ruurlo.

Door Jan Hendriksen

Evenals vorig jaar was vanwege corona het tijdstip van de kranslegging niet bekend gemaakt om geen publiek aan te trekken. In de loop van 4 mei legden enkele organisaties en verenigingen een bloemstuk of krans bij het Ruurlose oorlogsmonument zoals onder meer de Stichting 4-5 Commissie Ruurlo, de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem, Stichting Westerbork Scholenproject, Oranjevereniging Ruurlo en Stichting Platform Veteranen Berkelland. Ook werden er namens de Ruurlose scholen rozen gelegd. “Door te herdenken staan we stil bij wat echt belangrijk is in het leven: veiligheid, vrijheid, verbondenheid. Alles wat zo vanzelfsprekend lijkt, maar het lang niet altijd en overal is”, aldus de Oranjevereniging Ruurlo.

Burgemeester Joost van Oostrum legde een krans bij graven van de Britse en Canadese piloten op de Algemene Begraafplaats in Borculo. Ook in de loop van de dag werden door leden van het college kransen gelegd bij de oorlogsmonumenten in Neede, Eibergen en Beltrum. Burgemeester Joost van Oostrum liet namens het college weten dat we ons moeten realiseren wat voor leed de oorlogsjaren hebben veroorzaakt op een moment als deze herdenking en het ons hopelijk helpt onze vrijheid te koesteren. “Laten we de verhalen van de oorlog blijven vertellen. Laten we zorgen dat de collectieve herinnering blijft bestaan. Op welke manier dan ook. Op deze manier geven wij de vrijheid door. Aan elkaar en aan een volgende generatie”, aldus de burgemeester.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo