Bloemen bij de Stolpersteine, oftewel 'struikelstenen' in Geesteren. Foto: PR
Bloemen bij de Stolpersteine, oftewel 'struikelstenen' in Geesteren. Foto: PR

Leerlingen herdenken familie Meijers

Algemeen

GEESTEREN - Voor het huis waar Joodse familie Meijers woonde, hield Stichting Vrijheidsbos Geesteren haar eerste herdenking voor de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Geesteren. Door de corona werd het een kleine bijeenkomst in de buitenlucht zonder vooraankondiging. Tijdens de herdenking werd ook stilgestaan bij de andere oorlogsslachtoffers van Geesteren, te weten, Antonia Tichelman-Geerdink, Co van den Brink, Gerrit Hiddink, Jaap Rijsdijk, Jantje Esselink en Jan Westra.

Leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool De Keikamp zijn bezig met een digitaal monument voor het gezin Meijers uit hun dorp. Ze plaatsen informatie en foto’s van vader Bernard, moeder Eva, hun drie zonen: Manuel, Philip Levie en Henri. En voor de jonge echtgenoot van Manuel, Sofia van Gelder. Ze waren net één maand getrouwd. Op 4 mei legden de kinderen zes rozen neer bij de struiklesteentjes aan de Esweg.

Het gezin woonde hier nog gewoon op 4 mei 1942. Vader Bernard hield zich vast aan het feit dat zij niets fout hadden gedaan en daarom ook met rust zouden worden gelaten. In september worden ze in een vrachtwagen meegenomen en afgevoerd naar Westerbork. Binnen een paar weken op 6 oktober gaan ze op transport naar Auschwitz. Op 12 oktober worden Bernard, Eva en Sofia vermoord. De jongens worden op 31 januari 1943 vermoord. Bernard werd 56, Eva 53, Sofia 25, Manuel 24, Philip Levie 23 en Henri werd 17 jaar. Dit jaar worden zes nieuwe struikelsteentjes neergelegd voor het huis aan Esweg. Er is een correctie van de data en ook voor Philip Levie en Henri komt er een steentje te liggen. De St. Synagoge Borculo heeft hier een initiatief toe genomen.

De leerlingen van de Keikamp leggen bloemen bij de struikelsteentjes. Foto: PR
De leerlingen van de Keikamp en andere belangstellenden bij de herdenking. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant