Voor turnsters en turners is het juist belangrijk om te trainen op de toestellen zoals die tijdens een wedstrijd worden aangeboden. Foto: PR

Voor turnsters en turners is het juist belangrijk om te trainen op de toestellen zoals die tijdens een wedstrijd worden aangeboden. Foto: PR

Toestelturnen is niets voor buiten

Algemeen

RUURLO - Nu de binnensportaccommodaties nog steeds dicht moeten blijven in verband met corona komt de Ruurlose gymnastiekvereniging RGV er opnieuw achter dat turnen geen sport is die je buiten kunt beoefenen. In tegenstelling tot bijna alle andere binnensporten is het onmogelijk om de specifieke toestelvaardigheden buiten bij te houden.

Voor turnsters en turners is het juist belangrijk om te trainen op de toestellen zoals die tijdens een wedstrijd opgesteld staan. Ook nieuwe elementen kunnen alleen op deze manier worden uitgeprobeerd. Zo moet bijvoorbeeld bij de dames de spanbrug worden verankerd in de grond om de krachten die tijdens de oefeningen vrijkomen goed te kunnen opvangen. Dit toestel kan men dus niet even buiten zetten. Dit geldt ook voor de evenwichtsbalk en de pegasus. Diverse verenigingen doen dat toch, maar het wordt door de nationale turnbond KNGU sterk afgeraden in verband met de veiligheid.
Om desondanks de turnsters in vorm te houden moet men dus roeien met de riemen die men heeft. RGV traint daarom met de meisjesselectie turnen al geruime tijd op het terrein van zwembad De Meene. Met een paar matjes, dikke matten en blokken en ander materiaal op het terrein proberen ze toch nog een doelgerichte training te geven. Kracht, lenigheid, conditie en balans kan men weliswaar buiten trainen maar uiteindelijk gaat het toch om het specifieke toestelturnen.
Daarom kijken de meisjes en trainsters reikhalzend uit naar het moment dat ze weer naar binnen mogen. Vooral ook om te zien ze of nog alles kunnen en durven wat ze tot 14 december 2020 ook deden. Zo lang hebben ze al niet meer op een echte evenwichtsbalk gestaan.
Ook de trampoline-afdeling van RGV heeft noodgedwongen haar trampolines verplaatst. Ze gingen vanuit sporthal ‘t Rikkenhage naar een bedrijfspand van schildersbedrijf Brundel aan de Groenloseweg. De trampolines worden daar telkens voor de trainingen naar buiten geschoven om zo alle categorieën een (aangepast) trainingsrooster aan te kunnen bieden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo